1 коментар
Dominion

Зли ангели и постапокалиптични борби за власт

Ревю на Dominion – сериал за губене на време.

Ако сте сериаломани като мен и се чудите кой да е следващият продукт, който да подхванете, вероятно сте чували за Dominion и, ако още не сте го пробвали, се чудите дали си струва. В това ревю ще ви споделя своето мнение за него и ще се радвам вие да споделите вашето в коментар под статията.

„Доминион“ (или „Господство“) е нещо като продължение на филма „Легион“. Сериалът се развива 25 години след Деня на страшния съд от филма, в който светът свърши. Ядосани на човечеството, ангелите решиха да го затрият, като нисшите превзеха телата на по-слабоволевите хора и ги превърнаха в ужасяващи убийци, а висшите водеха борбата лично. Един от архангелите обаче, Михаил, застана на страната на хората и победи брат си, Гавраил, оставяйки мимолетна надежда на хората.

https://www.youtube.com/watch?v=y6G1Yz96gwY

25 години по-късно остатъците от човечеството живеят в градове, оградени от стени и оцеляващи на ръба. Действието на сериала се развива във Вега, построен върху руините на някогашния Лас Вегас. Там властимащите живеят в относителни удобства, докато бедните се бият за трохи. Архангел Михаил живее в центъра на града и го пази от ужасите на външния свят.

Главен герой е войникът Алекс Ланън. Той се оказва Избраният – пратеник на Бог, който да доведе войната между хората и ангелите до своя край. Михаил го е отгледал като човек с чисто сърце, който да се бори за доброто и за справедливостта, но в него винаги има потенциал да се превърне в злодей и да доунищожи човешката раса. Алекс и Клеър Райзън, дъщерята на генерал Райзън, един от управниците във Вега, са тайно влюбени. Фамилията е в постоянна борба с друго семейство от кастата на привилегированите – Уийл. Там бащата е готов на всичко, за да увеличи властта си и да гарантира комфорта си, а синът тайно ръководи секта, застрашаваща оцеляването на града.

Истината е, че историята не е толкова интересна, колкото звучи. Въпреки че определено има амбиция и немалко неочаквани обрати, често повествованието върви неравно и разчита на клишета. Видно е, че сценаристите нямат ясна идея какво точно искат да постигнат и къде точно искат да отидат в дългосрочен план, но пък сезон по сезон историята е достатъчно интригуваща (като във втори има значително подобрение спрямо първи) и винаги в края на епизода има какво да те накара да си пуснеш следващия. За съжаление, сериалът е спрян, което означава, че някои елементи ще останат висящи, но поне по основните сюжетни линии имаме завършеци (някои от тях – смъртоносни).

Бутон за зареждане на YouTube видео

Хубаво е, че „Доминион“ не се свени да убива свои главни герои, макар невинаги да уцелва най-добрия начин да го направи и невинаги да е наистина необходимо. Хубаво е също, че тук-таме има по-смели сцени на секс и насилие (добре де, секс и насилие е много силно казано, но като за стандартите на Syfy си е доста), но отново става въпрос по-скоро за ненужни голотии, колкото да се доближи атмосферата максимално до далеч по-хитовия „Игра на тронове“. Така се оказва, че тези хубави елементи всъщност не са толкова хубави, колкото биха могли да бъдат.

Недоизкусурени са и героите в сериала. Актьорите са симпатични, чаровни и като цяло адекватни на това, което се изисква от тях, но сценаристите така и не успяват да направят някой от персонажите особено изпъкващ или достоен за идентифициране на публиката с него. Проблемът може би се дължи на придържането към познати формули и нежеланието да се навлиза в твърде драматични територии, които биха разводнили сюжета. Въпреки това, според мен, нивото отново е достатъчно, за да задържа интереса на зрителя към ставащото на екрана и все пак да пробужда у него някаква съпричастност.

Любопитно тук е, че всеки фен на сериала си има различен любим герой. Интересно е да се наблюдават спорове из форумите (като имайте предвид, че не говорим за разгорещени дискусии, тъй като сериалът не е от най-гледаните), кой герой трябва да умре и кой заслужава щастие. Обикновено фен-базите се обединяват около едни и същи искания, подкрепят едни и същи персонажи, но тук разнообразието е доста голямо. За мен това определено е плюс, защото показва, че героите са равни едни на други и рядко има чисто добри или чисто лоши, а това винаги прави нещата по-интересни.

DOMINION -- Season:1 -- Pictured: (back l-r) Shivani Ghai as Arika, Anthony Stewart Head as Senator David Whele, Rosalind Halstead as Senator Becca Thorn, Alan Dale as General Riesen, Carl Beukes as Archangel Gabriel; (front l-r) Luke Allen-Gale as William Whele, Roxanne McKee as Claire Riesen, Christopher Egan as Alex Lannon; (center top) Tom Wisdom as Archangel Michael -- (Photo by: Gavin Bond/Syfy)

Както може да се очаква от Syfy, бюджетът не е разхитителен и компютърните анимации не са от най-модерните, а костюмите можеха да бъдат и по-адекватни, но пък откъм декори, поне дебютния сезон, нещата са прилични. През първата година има и масови сцени с повече хора, които са по-скъпи за заснемане, а това не всеки сериал, особено по тази телевизия, може да си позволи. Добре са направени и бойните сцени, което също си е немалко постижение. Така че и тук може да се каже, че нивото е достатъчно, макар и не открояващо се. Втори сезон изглежда сякаш разполага с по-малко средства, но не е осезаемо.

Откъм теми за размисъл „Доминион“ не е особено силен, като поне религиозните брътвежи и теологични размисли не са чак толкова много, колкото биха могли да бъдат (все пак става дума за ангели). Когато можем да се абстрахираме от факта, че Алекс е Избраният, а Михаил и Гавраил намират и други поводи да си говорят, извън божествената промисъл, нещата вървят по-леко. Има тук-таме социален коментар, повдигат се въпроси като струва ли си революцията и как трябва да се води тя, докъде е редно да се стига в името на любовта и др. Не по особено оригинален, въздействащ или затормозяващ начин, но все пак се намира какво да накара човек да се замисли, стига той да има желание. Пък ако няма – здраве да е, „Доминион“ не е замислен като философски трактат, а като приятен сериал за губене на време.

Не искам да изказвам крайно мнение от рода на „Горещо препоръчвам Dominion“ или „Бягайте от този сериал като от дявола“. Лично за мен 22-та епизода бяха приятно преживяване, в никакъв случай не съжалявам, че им отделих времето си, но пък и не би било кой знае каква загуба, ако ги пропуснете (така явно са сметнали и от Syfy, щом го спряха след само 2 сезона, без да му дадат шанс поне да си завърши историята). Вземете предвид всичко, написано по-горе, и евентуалните коментари отдолу и сами преценете дали този сериал би бил подходящ за вас.

 

БележникМоята оценка:
История – 4.50
Герои – 5-
Режисура, ефекти и актьорска игра – 4+
Eлементи на изненада – 5+
Теми за размисъл – 4+
Емоционален заряд – 4.50
Фантастични елементи – 4.50
Саундтрак – 4
Старание на екипа – 4+
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 4

Общ успех: Добър (4.43)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата