1 коментар
Under the Dome 4425

Поръчан е цял сезон за „Под купола“ на Стивън Кинг

Още една от култовите поредици романи на Стивън Кинг ще си проправи път към малкия екран с „Под купола“ на CBS.

Изображение с име: PodKupolaОт известно време насам се говори за телевизионна адаптация на хитовата поредица романи „Под купола“, дело на небезисвестния майстор на ужаса Стивън Кинг. Първи се опитаха да реализират проекта Стивън Спилбърг и Браян Вон – те се договаряха с Showtime, но така и не постигнаха съгласие.

Новият дом на Under the Dome е в телевизионния канал CBS, който дори е прескочил началната фаза с правене на пилотен епизод и одобряване, а направо е поръчал 13-епизода накуп!

За тези, които не знаят за какво става дума, ето и кратко резюме на сюжета в романите – В един прекрасен есенен ден жителите на градчето Честър Мил се оказват изолирани от останалия свят чрез невидимо силово поле. Никой не знае откъде е дошла тази бариера, какво точно представлява и кой я е поставил там.

Главен герой в романа е Дейл Барбара, ветеран от Виетнам и настоящ готвач, който се оказва лидер на малка група жители на Честър Мийл – собственичката на местния вестник Джулия Шумуей, болничен асистент и три смели деца. Срещу тях с изправя Големият Джим Рени – политик, който не би се спрял пред нищо, дори убийство, за да задържи властта в свои ръце…

Стивън Кинг сам казва, че тази рамка му е послужила, за да изследва човешката природа и поведението на индивидите в малка общност, тотално откъсната от обществото, към което винаги е принадлежало.

Стивън Спилбърг и Браян Вон все още са главните действащи лица зад телевизионната адаптация, но те няма да се придържат стриктно към оригинала. Вон (писал комикси като Y: The Last Man и сценарии за „Изгубени“) е запазил основния сюжет и много от героите, но е добавил и доста от себе си. За успокоение на феновете – Стивън Кинг е запознат отблизо с тези промени и е дал одобрението си.

За прочелите книгата вероятно е интересна и темата с края – в книгите героите нямат много време и историята им спокойно може да бъде обхваната достатъчно подробно в 13 епизода. Е, логично е, че ако CBS искат втори сезон, те няма да запазят същия край, ами ще намерят начин да продължат историята.

Най-новото от работата по проекта е наемането на режисьор за пилотния епизод – това е Арден Оплев, известен с финландските филми по „Мъжете, които мразеха жените“. Това, което можем да очакваме от него, е, най-малкото, да предложи нещо интересно.

С официалната поръчка и задвижването на нещата, най-вероятно ще можем да гледаме „Под купола“ още през лятото на 2013!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата