7 коментара
original

Фондацията на Азимов тръгва по различен път

Роланд Емерих с нови планове за екранизацията на „Фондация“.

Изображение с име: foundationЗа никого не е тайна, че Роланд Емерих се опитва да екранизира класиката на Айзък Азимов „Фондация“ вече доста дълго време. Познатият със заглавия, които са повече за окото отколкото за ума, като „2012“, „Денят на  независимостта“, „След утрешния ден“ спечели правата за легендарната поредица на Азимов преди повече от четири години, но оттогава не сме чули почти нищо за проекта, освен, че Емерих има проблеми с измислянето на сценарий, който да е адекватен за големия екран.

Все пак и на нас ни е интересно как задълбочена социална сага за план за извеждане на човешката империя от продължителен период на тъмнина ще се впише в час и половина пуцаница – отличителния стил на Емерих. Много от феновете бяха меко казано ужасени, като чуха кой ще е отговорен за екранизирането на една от библиите на фантастиката, но все пак трябва да се признае, че човекът доста време си е блъскал главата и явно за четири години е успял да стигне до заключението, че „Фондация“ се различава от „2012“.

В скорошно интервю Емерих е признал, че няма да видим „Фондация“ на голям екран:

Опитваме се да я направим като голям мини сериал, но дори и тогава ще трябва да променим историята и да я пренесем във време, когато галактиката се е разпаднала – тогава ще имаме сериал с всичките тези герои. Можем да направим това и да видим какво ще стане. Опитахме се да я превърнем във филм, честно, защото е една от любимите ми книги. Просто я обичам.

Не се разбира защо историята трябва да се променя (освен може би за да има повече бой отколкото говорене), но може би формата сериал повече подхожда на „Фондация“. Вече имаме доказателство че телевизионните продукции в много отношения дори надминават филмовите. „Игра на Тронове“ и „Бялата Кралица“ пък показаха, че и дори поредици книги могат да бъдат екранизирани с голям успех на малкия екран, като епизодичният формат само спомага за по-задълбочено и близо до истината пресъздаване на тяхната история.

Как мислите, кой е по-добрия формат за „Фондация“? Или е най-добре сагата да бъде оставена на мира, за да не се получи някое недоразумение, което само да навреди на името й?

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата