5 повтарящи се дни

В кои сериали познатият сюжет е най-интересно направен?

Ако сте гледали достатъчно фантастични сериали, сигурно сте забелязали, че много от тях често използват едни и същи сюжети за отделни свои епизоди. Невъзможно е да се каже кой е измислил формулата първи, но идеите са толкова добри и позволяват толкова много възможности за игра с героите, че много сценаристи ги ползват и до днес. Такива примери са серии, в които дните се повтарят, героите си разменят телата, някой забременява и ражда бързо растящо бебе, някой остарява бързо и т.н. Еднакви по същество, тези сюжети се пречупват по различен начин в различните сериали. При някои те се ползват за филър епизоди, а при други се развиват в страхотни и дълго помнещи се серии.

В тази класация ще разгледаме петте сериала, които най-добре са се възползвали от сюжета за повтарящия се ден (сценаристите му казват Groundhog Day – от едноименния филм с Бил Мъри, който е направил идеята популярна (на снимката горе), макар че тя е ползвана и преди това). В тази формула един или няколко от персонажите изживяват един и същи ден отново и отново, докато не намерят начин да излязат от цикъла. Хората около тях не си спомнят нищо от предишните завъртания и единствено персонажът, който е осъзнат, може да спре процеса.

5. Зина – принцесата войн (03х02)

xena

Една от причините точно епизод от този сериал да влиза в класацията е начинът, по който Xena: Warrior Princess се възползва от повтарящия се ден. Винаги в тези сюжети героите отделят част от повторенията на това просто да се позабавляват, без да има последствия за тях. В случая, Зина (лесно раздразнима и едва наскоро разкаяла се убийца и опустошителка на градове и села) започва да се уморява от повторенията на утрото си. Джоксер (лично за мен, най-дразнещият персонаж в сериала) за пореден път се опитва да я събуди с усмивка, носейки яйца от гъска в ръце и пръскайки идиотизъм. Зина обаче няма нерви да слуша простотиите му, затова просто забива чакрама си в гърдите му, при което той умира брутално, и излиза да си върши работата. В крайна сметка се оказва, че, за да спре повтарянето на деня, тя трябва да спаси един точно определен човек от смърт. Кой е човекът и как точно може да бъде спасен, е мистерията на епизода – една от най-добрите в сериала изобщо.

 

4. Изгубено момиче (04х08)

lost girl

Фейският празник на Крампус няма нищо общо с човешката Коледа! Запомнете това, ако не искате малкият помощник на стареца-шегаджия да ви превърне в захарни бонбони! В тази серия идеята за повтарящия се ден е комбинирана с други елементи, за да се получи един от най-лудите епизоди на четвърти сезон (макар че Lost Girl ще бъде на първо място в класацията за сериали с друг често повтарян сюжет…). Насред всичките грижи с мистериозната кутия, изчезването на Бо в началото на сезона и зловещия Скитник, приятелите на бисексуалната сукуба искат да й направят купон-изненада, за да я развеселят и да й покажат, че няма да я изоставят. Звучи като добър момент, който да се преживява отново и отново, нали? Да, но купонът не протича както трябва, а и при всяко повторение някой изчезва от сценката. Единствено Тамзин си спомня за предишните повторения, но в крайна сметка Бо е тази, която трябва да намери Крампус (фея, който причинява повторенията) и да разчупи цикъла. За целта Тамзин ще трябва да признае моментите, за които съжалява, а Бо – всичките си страхове.

 

3. Старгейт (04×06 и 02×04)

sg1

В класацията тук влиза само епизод 04×06 Window of Opportunity – един от най-обичаните епизоди на сериала въобще (ако се прави класация за най-добри серии на Stargate SG-1, обикновено тази я печели). Епизодът вероятно е рекордьор и в друг аспект – най-много повторения на деня. Цикълът се предизвиква от устройство на друга планета, което може да бъде спряно само ако Джак и Тийл`к научат чуждопланетния език, за да могат да работят с него. Това е доста трудно за постигане, особено ако другите не си спомнят нищо от предишните повторения и трябва всеки път да им се обяснява наново. Когато осъзнават, че нищо от това, което правят, няма последствия, Джак и Тийл`к се отдават на хобита и забавления – грънчарство, игра на голф през старгейта, целувки със Саманта и др. неща, които винаги са искали да направят, но не са могли. В крайна сметка се оказва, че е достатъчно да се убеди извънземния при устройството да приеме мъката си и да спре да се бъзика с времето, за да се спрат повторенията.

 

2. Еврика (03×04)

eureka

В град, където учените свободно развиват всякакви луди технологии, които неведнъж са застрашавали съществуването на света и вселената, няма как да не се стигне до предизвикване на серия от дежавута за главния герой чрез поредното шантаво устройство. Шериф Картър трябва да преживее отново и отново серия от неудобни моменти, кулминиращи със сватбата на жената, в която е влюбен, за мъжа, когото най-много мрази. Всеки път когато рестартира деня си обаче, Картър губи част от здравето си – на всяка следваща сутрин той се събужда все по-пребит и изнемощял. За капак – тук няма място за много повторения, защото вселената се чувства по същия начин. Учените заключават, че ако се стигне до още един рестарт, космосът ще се разпадне и ще спре да съществува. Накрая се оказва, че за да бъде спряно устройството, някой от персонажите трябва да се жертва. Именно силният емоционален заряд на епизода го извисява толкова нагоре в класацията, както и фактът, че това е от малкото случаи, в които сюжетът има дълготраен ефект върху сериала. Обикновено формулата се изчерпва за един епизод, който може и да бъде пропуснат от зрителите без да навреди на следващите, но тук се използва като повод за един от персонажите да загине геройски, и то точно в най-щастливия ден от живота си. Подсмрък!

 

1. Ясновидката Тру (всички)

tru

Няма как на първо място да не е сериалът, който използва този сюжет като основна концепция (има и още 2-3 такива, но твърде кратки и неизвестни). Тру не е точно ясновидка, но има „дарба“. Открива я докато кара своя стаж в градската морга. Един от труповете се събужда и я моли за помощ, при което денят й се рестартира. Тя осъзнава, че ще преживява деня отново и отново докато не предотврати смъртта на жертвата. Във всеки епизод има различен труп на човек, умрял преждевременно, когото Тру трябва да спаси. Илайза Душку е чаровна и пасва идеално на главната роля, а Зак Галифианакис е нейният шеф в моргата и често й оказва неоценима подкрепа. Тру използва повтарящите се дни и по друг начин – за да помогне и на своите близки. Нещата се завързват към края на сезона, когато тя си хваща гадже и среща друг ясновидец като нея. Tru Calling е спрян преждевременно, но поне не завършва с клифхенгър и има 26 епизода, които си струва да се изгледат. Най-силната серия е последната от първи сезон, в която трупът, молещ Тру за помощ, е този на брат й. Тя успява да го спаси, но на много висока цена.

 

Други сериали, в които идеята също е използвана по интересен начин:

Тук пък има списък на филмите с такъв сюжет.

Пропуснахме ли нещо? Бихте ли подредили класацията по друг начин? Споделете мнения в коментарите.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
7 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

рин

Quantum Leap* (ама, че съм объркал) 🙂 хахаха

рин

8-9 епизода беше и даже май не ги издадоха последните 2-3 и ги пуснаха в някой сайт онлайн или нещо от сорта, бързо му резнаха шалтера, но колко са 8 епизода* Аз препоръчвам Quantum Break за пропусналите , 5 сезона кеф 🙂 (смяна на тела и тайм травел) 🙂

Петър Атанасов

@e01 Това дори мен ме изненада 😀 Някой ако е гледал Day Break да сподели дали става и дали е завършен.

През 2006 имаше цял сериал – Day Break.
Може да го добавите в листа. 🙂

traqncho88

Относно филърите, чудя се въобще има ли сериал без такъв феномен. Най-са ми омразни такива които въртят някакви спомени, направо да ги пропусне човек.

Петър Атанасов

Въздържах се да включа 09×11 Heaven Sent на „Доктор кой“, 06×14 Monday на „Досиетата Х“ и 01×05 Back and Back to the Future Again на „Фарскейп“, за да не кажете, че пиша само за едни и същи сериали във всички класации, но да си знаете, че и те заслужават споменаване 🙂 За Blood Ties, Painkiller Jane и Red Dwarf пък въобще не си спомням, че е имало такива серии, за Once Upon a Time също бях забравил, че първи сезон така започва за жителите на Сторибрук.