Осъзнавате ли колко години минаха от…

Честита нова година! Удобен момент да отчетем колко много време мина от някои емблематични за феновете събития досега.

Честита нова 2022 година! Желаем на всичките си читатели здраве, щастие, късмет, любов, успехи и едни фантастични 365 дни!

Първият ден от новата година е удобен момент да отчетем колко далеч сме стигнали и колко бързо е минало времето. Например, нашият сайт е вече на повече от десетилетие! Първата публикувана новина на стария адрес syfy-bg.com е от октомври 2010 година. През 2011 се местим на scifi.bg и приемаме 24 май 2011 за наш официален рожден ден.

През годините пораснахме и живяхме с любими наши филми и сериали и се вълнувахме за купища сюжети и герои. Кулминационните моменти от телевизионните продукции остават в спомените ни, често ги свързваме и със събития от личния си живот. Понякога е изненадващо колко прясно си спомняме даден сериал, а колко много време всъщност е минало от гледането му.

Какво се случи преди 10 години, през 2012 година?

10 години не са никак малко време, но някои неща ги усещаме като че ли са били доста по-скоро. Сякаш беше вчера, когато…

…Излезе последният епизод на „Еврика“

Лековатият сериал за града със симпатичните леко смахнати учени сякаш на шега изкара цели 5 сезона. Финалът му излиза през 2012 г. и доставя хепиенд за почти всички персонажи. Сериалът се счита за представителен за сребърната ера на фантастиката по телевизията (златната минава по-рано).

…Излезе последният епизод на „Мерлин“

Във Великобритания също си имат култов лековат сериал, продължил цели 5 сезона. Този е базиран на легендата за крал Артур, видяна през очите на младия магьосник Мерлин. В началото главните герои от легендата са млади и тепърва се опознават и растат заедно. В последните епизоди епичните събития от познатата история се разиграват, но ние вече познаваме отлично персонажите и всички трудности и приключения, през които са преминали заедно, което дава съвсем различен заряд на събитията.

…Роди се DC вселената по CW със „Стрелата“

В началото „Стрелата“ е просто нов проект за телевизионния канал CW, борещ се за зрителско внимание заедно с останалите. Тогава никой не подозира, че въпросната продукция ще продължи цели 7 сезона и ще стане отправна точка за цяла телевизионна вселена с купища други сериали за супергерои на DC, съществуващи успоредно със Стрелата. Тази вселена продължава и до днес – златните й години минаха, но сериалите „Светкавицата“, „Легендите на утрешния ден“, „Батуоман“, „Старгърл“ и „Супермен и Лоис“ все още имат много истории за разказване.

…Излезе филмът „Игрите на глада“

Историята на Катнис Евърдийн и нейния бунт срещу системата на голям екран започва през 2012 г. The Hunger Games е най-голямата киноадаптация на тийн-романи от този тип след „Здрач“, но пък далеч по-качествената. И докато в това запознанство със света на Капитолия и 12-те окръга предимно гледаме как тийнейджъри и деца се избиват в гориста арена, следващият филм, „Възпламеняване“, извисява поредицата на много по-високо и сериозно ниво.

Преди 15 години…

…Излезе последният епизод на „4400“

Сериалът беше голям хит у нас – вече имахме кабелен интернет и можехме да сваляме с прилична и стабилна скорост. Уви, историята на 4400-те души, пренесени от миналото в настоящето така и не беше завършена. Съвсем наскоро започна римейк на сериала, излезли са 8 епизода, но нито културното му влияние е същото, нито отзивите са положителни.

…Започна сериалът „Чък“

Още един сравнително лековат сериал, който обаче остана във времето. От фенове за фенове, Chuck ни вълнува и забавлява в продължение на цели 5 сезона, преди да завърши през 2007 година. Също така, той ни даде Закари Леви и Ивон Страховски, които днес спокойно можем да наречем звезди – единият играе супергероя Шазам, а другата си изгради име с прекрасна игра в „Историята на прислужницата“, „Утрешната война“, „Декстър“, „24“ и др.

…Излезе първият „Трансформърс“

Това събитие не е сред положителните, които бихме искали да помним, но предвид дългогодишното здраве на тази поредица, започнала тогава, не можем да не го отчетем. Огромните коли-роботи за пръв път се появяват на голям екран с „Транформърс“ от 2007 г., като Шая Лебьов и Меган Фокс играят главните човешки роли. Макар и да е доста зле, филмът не е потресаващо зле както следващите части. Това обаче не му пречи да си намери многобройна и лоялна публика, която с удоволствие посещава кината за още 5 филма, а седми ще ни очаква през 2023-та.

Преди 20 години…

20 години са си бая време, откъдето и да го погледнеш. Някои култови хитове от 2002 година обаче продължават да се помнят и да влияят на цайтгайста и до днес.

…Излезе сериалът „Файърфлай“

Емблематичният сериал на Джос Уидън има много качества – съчетава по интересен начин научна фантастика с уестърн, има множество интересни герои, носи потенциал за прекрасно развитие. Уви, телевизията го спира след само 1 сезон. Донякъде трябва да сме благодарни на Fox за потресаващо тъпото решение – именно преждевременното прекратяване и ужасното третиране на иначе качествения продукт помага за неговата популярност. Разгневените тълпи от фенове тогава стряскат телевизиите и тази несправедливост помага за постепенното обръщане на тренда – докато тогава всички режеха глави наляво и надясно, сега спирането на сериалите се прави много по-внимателно и в повечето случаи се осигурява достатъчно време на сценаристите да завършат историята си сами. Иначе „Файърфлай“ все пак получава своето – през 2005 безбройните и неспирни фен-кампании дават резултат и излиза филмът Serenity, с който историята на екипажа на Светулката получава завършек.

…Излезе минисериалът „Отвлечени“

У нас btv и кабеларките сигурно са излъчили Taken около 50 пъти. Минисериалът на Стивън Спилбърг разказва история за отвлечени от извънземни, която се развива в течение на няколко десетилетия. С неособено голям бюджет са постигнати чудеса откъм качество. През 2021 година излезе 11-ти сезон на American Horror Story, като втората му половина беше директно копие на този иначе позабравен сериал. Това доказва, че макар и само с няколко епизода, макар и вече да не се говори за него, той все още е доста жив.

…Започна поредицата „Заразно зло“

Първият филм по игрите Resident Evil с Мила Йовович с червената рокля на плаката също излиза през далечната 2002 г. Поредицата продължи 14 години и 6 филма, а общите приходи са над милиард долара. Критиците недолюбват филмите, но феновете, израснали с тях, сме многобройни. Желаем успех и на новата поредица, която започна тази година със „Заразно зло: Началото“, първият RE филм без Мила Йовович, чиято интерпретация е много по-близка до оригиналните игри.

…Излезе филмът „Предизвестена смърт“

The Ring е една от емблемите на хоръра. Историята на мистериозната видеокасета-убиец ни донесе не една или две безсънни нощи. Той всъщност е римейк на японския филм, който пък е базиран на японски роман.

…Започна поредицата „Човека-паяк“

Бихме могли да кажем, че този филм, заедно с „Х-мен“ от 2000 г., позволи на Марвел да стане това, което е сега. Сам Райми изкарва цели три филма от тази итерация, но сигурно не подозира колко много ще се появява Спайдър-мен по комиксовите адаптации след това. Образът на Spider-Man, изигран от Тоби Магуайър остана дотолкова популярен, че да се появи и в „Спайдър-мен: Няма път към дома“, който все още върви по кината и оглавява бокс-офис класации.

Преди 25 години…

Четвърт век е изминал от следните знаменити събития:

…Започна сериалът „Бъфи – убийцата на вампири“

Бъфи е един от символите на 90-те години. Смелата гимназистка е родена да убива вампири и го прави добре, макар и да се влюбва в един-двама по пътя. С този сериал изгряват както сценаристът Джос Уидън, на когото по-късно му дават „Отмъстителите“ и „Лигата на справедливостта“, така и на актьори като Сара Мишел Гелар, Николас Брендън, Алисън Ханиган, Антъни Хед, Каризма Карпентър, Илайза Душку, Джеймс Марстърс и други.

През 1992 г. пък излиза филмът, от който се ражда сериалът. Така че и тя е знаменита година. Твърде далечна е, за да я включваме в статията, но можем да я отчетем с началото на сериала „Шотландски боец“, всеки епизод от който стриктно следяхме по БНТ като деца.

…Започна сериалът „Лекс“

Lexx е много специален за мен сериал, направен е с много въображение и чар въпреки недостатъците си. Показателно е, че вероятно е най-много показваната фантастика из българските телевизии – първи сезон е излъчван поне 10 пъти само по Нова телевизия, а колко са го давали из AXN SciFi и другите кабеларки не се наемам да броя.

…Излезе филмът „Петият елемент“

Още едно присъствие на Мила Йовович в този своеобразен споменик. The Fifth Element също е смел във въображението си, достоен световен хит и култова класика, като режисьорът не е американец, а французин – Люк Бесон.

…Излезе първият „Мъже в черно“

Не е редно да се наричате фенове на фантастиката, ако не познавате „Мъже в черно“. Уил Смит и Томи Лий Джоунс са тайните агенти, които ни пазят от купищата извънземни, които скришом посещават и даже живеят на нашата планета. Филмът е уж лековата приключенска комедия, но носи сериозни уроци на смирение и уважение към различните форми на живот. Последният филм от поредицата излезе през 2019 година, макар и вече с други актьори и по-незадоволително качество.

 

А вие сещате ли се за някой друг култов филм или сериал от преди точно 10, 15, 20 или 25 години, който е белязал ранните ви години и е оставил значима следа в любимите ни фантастични жанрове?

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
6 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Славяна

Честита нова година! Дано и следващите десет бъдат успешни за любимото ми списание ❤️
Аз вече се предадох и оставям Съпергърл и Светкавицата(остават ми Легендите и Супермен и Лойс.) Бях тийнейджър когато ги започнах и аз порастнах вече, но те – не. Не мога повече…
Правилно пита Нед защо, ама и кога остаря ме толкова… Напрво не ми се вярва, че си спомням неща от 20 години назад…

Vladiz

Farscape 1999-2003, хубави времена бяха.

Супер статия.
Бъфи и Шотландския боец, Х-мен, Светкавицата…… 🙂

Нед Ласков

Страхотна статия! Но защо сме толкова дърти?!

Драго

ЧНГ и от мен! Много хубава статия, ето някое и друго допълнение:
1) 97 е годината на Батман и Робин. Tогава казвах на един познат, че ще има такъв филм и Арни ще играе и той ми отвърна, че си измислям. Сега го раздава политолог…
2) 02 имаше Minority Report, който ни показа, че ни чакат touchscreens и флипване на разни работи…
3) Като го гледам Will Smith накрая на статията се замислям, че MIB e 97, MIB 2 e 02, a MIB 3 e 12. Последните инкарнации не ми се коментират…

Камелия Христова
Aeryn

Пуснах сълза… Липсват много някои от изброените.