Брилянтната хижа в гората

Ревю на филма на Джос Уедън и Дрю Годард „Хижа в гората“ без спойлери, но с правилно насочване на очакванията ви

Обичате ли филми на ужасите, в които героите измират един по един? Обичате ли черната комедия? Обичате ли мистерията? Обичате ли теориите за световни конспирации? Обичате ли научната фантастика? Обичате ли епосите? Обичате ли историите за свръхестественото? Обичате ли Джос Уедън и „неговите“ Фран Кранц и Ейми Акър? Колкото повече отговори „да“ имате на тези въпроси, толкова по-голям е шансът да харесате The Cabin in the Woods, защото той е всички тези жанрове в едно. Но не става дума за Холивудските манджи с грозде, на които сме свикнали, напротив, тук манджата е богата на съставки и много, много вкусна!

Разбира се, вие може да се окажете и на другия лагер, където изобщо не могат да понасят филма. Общо взето, ревютата на „Хижа в гората“ са доста крайни – около 40% са влюбени във филма, 55% смятат, че е отвратителен, а едва около 5% го намират за среден. Това означава, че шансовете да ви остане безразличен са доста малки, което само по себе си би трябвало да ви заинтригува.

Кой от тези недотам симпатични младежи ще умре пръв? Нека залаганията започнат сега...

Всъщност, основната причина да има толкова много хора, които не са харесали филма, поне според мен, е трейлърът. Той изобщо не показва всичко, което „Хижа в гората“ има като богатство и разнообразие, а залага единствено на идеята, че това е „нестандартен хорър“. Така се създава изключително грешно впечатление у зрителите, те го гледат със съответните очаквания и накрая остават разочаровани, че са попаднали на нещо друго.

Другата причина е, че филмът е наистина много нестандартен. Масата хора толкова е свикнала да гледа едно и също, че осъжда различното. „Хижа в гората“ едновременно се подиграва с клишетата на хорърите, но и им се обяснява в любов, защото все пак именно те изграждат жанра, който толкова много хора обичат. Ако сте от крайните привърженици или крайните противници на хоръра, шансът да не ви хареса също е голям. Но ако сте някъде по средата, филмът ще ви дойде идеално. Въпреки че като цяло не може да се нарече хорър. Но пък е необходимо да сте изгледали доста хоръри, за да го схванете и да оцените всички препратки…

Мястото пред този вълк не изглежда особено подходящо за разговори.

Най-вероятно дотук почти нищо не сте разбрали. Не се притеснявайте, филмът не е чак толкова странен и неразбираем, тук не става дума за арт-лентите от фестивалите, натоварени с тежки философски послания във всеки кадър (всъщност има такива, но са поднесени много хумористично). Просто е много важно да се пазите от спойлери, за да не си развалите преживяването. Филмът не струпва всичко наготово, а само загатва малко по малко, докато най-накрая разкрие основната идея на сюжета. А той далеч не спира до „група младежи отиват на хижа в гората, където започват да измират един по един“. Това е само върхът на айсберга. По-надолу има и секретна организация, която ги наблюдава, а още по-надолу… изненадите продължават. Ако не сте подготвени за нещо такова и харесвате по-простичките филми, които се изчерпват с безсмисленото колене на младежи – пуснете си някой истински хорър – достатъчно много са. Но ако търсите нещо оригинално и забавно – „Хижа в гората“ е за вас!

Не че няма да видите и някои от клишетата на филмите на ужасите (сложени тук нарочно). Има предостатъчно кървища и зли изроди, има и така необходимите за всеки жанров представител писъци и стряскащи и напрегнати моменти. Няма да останете разочаровани в този аспект, все пак Уедън описва продукта си като „хейтърско любовно писмо за хорърите“. Именно неговият почерк си личи и при повечето бъзици – много на място и изключително приятни за любителите на черния хумор. Най-готините герои се оказват служителите в тайната организация, съблюдаващи целия процес. Може би защото именно с тях е най-лесно да се идентифицира зрителят, нагледал се на кървища, зомбита, духове, върколаци, чудовища, зловещи дечица и какви ли още не ужаси.

Тази широкотиражирана картинка от сериала всъщност няма почти никакво отношение към сюжета - просто е един от многото изпипани детайли, допринасящи за уникалното преживяване.

Интересно е, че „Хижа в гората“ много прилича на сериал. По времето, когато е правен (2009 г.) Уедън още не е направил големия си пробив с „Отмъстителите“ и опитът му идва предимно от телевизията. Дори актьорите по това време са или неизвестни, или известни само с ролите си в сериали на самия Уедън (с изключение на Сигорни Уивър, която се появява за кратко в края. Но дори и тя е приятелка на Уедън от времето, когато двамата правиха „Пришълеца 4“). Компютърните ефекти не са на високо ниво, също както по телевизията. Е, последното си е минус отвсякъде, но феновете на сериалите са свикнали и не би трябвало да им прави впечатление точно това. В крайна сметка, те са изгледали 7 сезона от „Бъфи: Убийцата на вампири“, където гримът на вампирите е абсурден, а за ефекти изобщо не можем да говорим. За сметка на това, сценарият е на топ-ниво с идеална скорост на развитие на сюжета и много адекватни диалози.

Изобщо, The Cabin in the Woods си лъха на хубав Уедънов сериал отвсякъде, само дето е филм. Филм, който не можете да си позволите да пропуснете, ако сте истински фен на фантастиката и/или ужасите. И, направете си услуга – преди да го гледате, не си припомняйте трейлъра. И не четете повече ревюта, защото масово ще попаднете на хора, които изобщо не са схванали за какво иде реч. Пожелавам ви вие да сте от тези, които успеят да го разберат и на които им допадне поне наполовина толкова, колкото на мен!

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
5 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

SargoS
Георги Димитров

О да филма си е мн як. Задължителен е 🙂

Петър Атанасов

Наскоро си припомних този филм, страшно добър е и го препоръчвам на всички 🙂

lokster

Да, филма наистина беше приятна изненада! Четейки само описанието му в IMDB си помислих че е типичния филм с някакви колежани… Но се оказа че не е 🙂
Заслужава си рейтинга.

Alex

Много добро ревю! И на мен филма ми беше страшно забавен!