john-miltons-paradise-lost

„Изгубеният рай“ няма да става на блокбъстър

Желанието на Алекс Прояс да екранизира поемата на Джон Милтън няма да се сбъдне поради мащабите на нужния бюджет.

Изображение с име: paradise-lost-artwork
Един от пейзажите, които режисьорът си представяше за този проект.

Legendary Pictures се отказаха да инвестират в „Изгубеният рай“ – планираната екранизация на едноименната поема от Джон Милтън. Изглежда, няма да видим зрелищните битки между ангели и демони, които режисьорът Алекс Прояс („Гарванът“, „Аз, роботът“) ни обещаваше.

Явно дори и Господ не може да спаси филма след всички проблеми, през които мина (а може би те се дължат на намесата на Дявола?). Първо сценарият се писа и пренаписва няколко пъти от различни хора – изредиха му се последователно Филип де Блази, Байрън Уилингър, Стюарт Хейзълдайн, Лорънс Касдан и Райън Кондал. След това пък снимките бяха изместени от януари 2012 за лято 2012. Сега се оказва, че „Изгубеният рай“ изобщо няма да го бъде.

Основната причина е бюджетът. Визията на Прояс изискваше сложни визуални ефекти, за да създаде Рая, Ада и Райската градина, както и работа върху ангелите и демоните като главни герои. Още първоначалният планов бюджет е бил 100 милиона, като тази сума е щяла да порасне значително в течение на продукцията. Такава сума си е значителен риск за Legendary Studios, който те не са се престрашили да поемат.

Изображение с име: Alex ProyasВсъщност, официална зелена светлина никога не е била давана. Всички споменати актьори, които щяха да участват, са дали съгласието си устно и без договор. Те не са били наемани и следователно няма да им се изплащат компенсации за провала на проекта. Единствените разходи на студиото са били хонорарите на сценаристите.

Всъщност, новината не е много добра – филмът все пак имаше хляб в него. Публиката попринцип си пада по епични фентъзи сблъсъци на религиозна тематика и тези филми винаги се гледат. Алекс Прояс е доказан режисьор с много опит и неговата визия със сигурност щеше да допринесе. Имаше и обещаващ актьорски състав. Естествено, сценарият изглеждаше проблемен и без да знаем колко човека са се месили в него и вероятно именно сюжетът не е бил убедителен за продуцентите.

Ако все пак има някакво бъдещо развитие по проекта, ще ви кажем, но засега изглежда, че Холивуд няма да губи Рая.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата