1 коментар
john-miltons-paradise-lost

Холивуд изгуби Рая

Поредният блокбъстър от Холивуд без много вложена мисъл в него, но с обещания за грандиозни визии и умопомрачаващи специални ефекти.

Изображение с име: Milton_paradise
Оригиналната корица на поемата, както е излязла преди 3 и половина века

В последните години Холивуд се чуди какво да филмира. Никой вече не се изненадва на новините за книги, които ще се филмират (понякога и по два пъти). Някои адаптации на видеоигри се превърнаха в блокбъстъри и продължават да се експлоатират. Имаше леко повдигнати вежди, когато стана дума за правенето на филм от настолна игра. С тази тотално изчистена от всякаква креативност и оригиналност съвременна история на киното, не бива да се изненадваме, че сега на мушка е взета… поема.

Става дума за произведение от 1667 година – „Изгубеният рай“ на Джон Милтън. Всъщност има смекчаващи вината на Холивуд обстоятелства. Поемата се смята за една от най-великите английски творби, а дължината й е цели 12 тома, които по онова време жънат грандиозен успех. Интересно е и това, че в годините, в които я пише, Джон Милтън вече е сляп. Той помни стиховете наизуст и ги диктува на доверен текстописец. Сюжетът на поемата се занимава с християнската легенда за падението на човека – изкушаването на Адам и Ева от Сатаната и изгонването им от Рая. С типично ренесансово звучене, поемата засяга и много въпроси от съвремието на Джон Милтън – влиянието на църквата, общественото и политическо устройство, а също и вечни философски въпроси като дефинирането на Бог, конфликтът между неговата всевишност и свободната воля, Сатаната и мястото на хората в този мистичен свят.

Всъщност, накрая ще се окаже, че поемата е много по-сложна и изпипана от филма. От друга страна, филмът ще предложи нещо, което няколковековната поема няма как да направи – внушителни визуални картини на библейски сблъсъци и специални ефекти в 3D. Режисьор е Алекс Прояс („Гарванът“, Аз, роботът“). Той си е партнирал с най-новия член на актьорския състав – Руфус Сюъл в „Тъмния град“, а Сюъл е участвал още в „Легендата за Зоро“, „Рицарска история“, „Илюзионистът“, а предстои да го видим и в „Ейбрахам Линкълн: Ловец на вампири“ с друг актьор от Paradise Lost – Бенджамин Уокър. Сюъл ще изиграе Самаел, помощника на Луцифер, който го юрка да започне бунта в Рая.

Изображение с име: paradise-lost-artwork
Един от пейзажите, които режисьорът си представя за този проект.

Всъщност за какво става дума във филма – Прояс го описва като семейна сага за двама братя, които са поели по различни пътища. Луцифер се чувства предаден от баща си и семейството си, а това го тласка към злото.

Уокър ще играе единия от гореспоменатите братя – Архангел Михаил, а Брадли Купър („Наричана още“, „Последният ергенски запой“) ще бъде самият Луцифер. Останалите актьори, които са известни от каста, са Доминик Пърсел („Еквилибриум“, „Блейд: Тройцата“, „Джон Доу“, „Бягство от затвора“) в ролята на Молок, Джимон Хунсу („Гладиатор“, „Константин“, „Островът“) като Абдиел – ангелът на смъртта, Кейси Афлек („Добрият Уил Хънтинг“, „Бандата на Оушън“) в ролята на Габриел – ангела-вестител, и Калан МакОлив („Аз съм Номер 4“) като Уриел, заместникът на Михаил. Адам и Ева пък ще се изиграят съответно от Диего Бонета („90210“) и Камила Бел („10 000 години пр. Хр.“).

По всичко личи, че филмът ще наблегне на екшън сцените, а визията на Прояс е много мащабна и цели да представи красиво и впечатляващо битките в Рая, Ада и Райската градина. Макар и никой да не очаква много от сюжета, може поне да разчитаме да изплакнем хубаво очите.

Изображение с име: Paradise_Lost_Clean_by_emaydani
Прояс няма да сбърка ако проучи десетките творби, вдъхновени от поемата, включително и на графичните дизайнери днес

Всъщност явно продуцентите от Legendary Pictures са споделили тези опасения за качеството на сюжета. Ето защо оригиналният сценарий от новаците Филип де Блази и Байрън Уилингър е бил даден за преработка на Стюарт Хейзълдайн (номинирания за BAFTA сценарист на „Изпит“). След това пък Лорънс Касдан („Империята отвръща на удара“) е ошлайфал допълнително нещата, а накрая се е намесил и друг новак – Райън Кондал. Доколко след намесата на толкова много хора сценарият не е заприличал на манджа с грозде е трудно да се предвиди, но така и така никой не очаква повествованието във филма да пробуди философски размисли у зрителите.

Снимките ще бъдат в Австралия, като по график трябва да започнат през първата половина на 2012. Филмът обаче едва ли ще бъде готов преди лятото на 2013.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата