looper title

Да се изправиш срещу бъдещата си версия

Брус Уилис играе бъдещата версия на Джоузеф Гордън-Левит в Looper. Режисьор и сценарист е Райън Джонсън.

Какво е да си убиец на хора, изпратени в твоето време от бъдещето? Какво е да разбереш, че следващата ти жертва си ти самият? Това е да си Looper. Не, това не е поредната реклама на Мтел, а новият филм, който се готви в САЩ.

Джоузеф Гордън-Левит е Джо – наемен убиец, който си изкарва прехраната чрез елиминиране на хора, изпратени назад във времето от бъдещето. Неговите работодатели са мафията – те изпращат в миналото неудобните им хора, за да бъдат очистени без следите да водят към тях. Привидно простичката работа на Джо обаче се обърква, когато се оказва, че следващият пътешественик във времето е… той самият (Брус Уилис)!

Нека оставим на самия Гордън-Левит да обясни нещата в официалния трейлър:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Looper определено предлага глътка свеж въздух сред всичките римейкове и супергерои, заливащи ни от Холивуд. Бюджетът е по-скромен и целият филм лъха малко на арт, но не много. Това обикновено означава, че сюжетът е по-сложен от обикновените, предизвиква зрителя към размисъл, но няма главозамайващи триизмерни ефекти. Разбира се, винаги има потенциал цялата история с пътуването във времето да се окаже недобре развита (както например отличната концепция с лоша реализация в „Дилъри на време“), но ние имаме вяра в сценариста-режисьор Райън Джонсън, който и преди е правил добри независими филми. Е, не можем и да кажем, че Looper е евтинджос, защото все пак има прилични сцени и ефекти, а актьорският състав едва ли се е съгласил да играе безплатно. Може би са уцелили златната среда?

Изображение с име: first-look-looper-joseph-gordon-levitt-rian-johnsonАко се чудите защо момчето, което започна като обикновено извънземно в „На гости на третата планета“ сякаш не прилича на себе си – то е защото в началото на всеки снимачен ден е прекарвал около 3 часа в гримьорната. Целта е била да се оформят чертите на Джоузеф Гордън-Левит така, че да прилича повече на по-млада версия на Брус Уилис. Но едва ли гримът му е попречил да си изпълни ролята, все пак той натрупа доста опит зад гърба си – „Генезис“, „50/50“, „Джи ай Джо: Възходът на Кобрата“ са все с негово участие. Тази година излизат цели 4 негови филма, включително и The Dark Knight Rises.

За Брус Уилис няма смисъл да говорим, защото едва ли има жив човек на Земята, който да не е гледал нищо с него. Той пък има цели 7 филма, които излизат тази година, включително и снимания у нас The Expendables 2. Останалите в състава са Емили Блънт („Дяволът носи Прада“), Джеф Даниелс („От глупав по-глупав“, „Скорост“), Пайпър Парабо („Грозна като смъртта“), Пол Дейно („Каубои и извънземни“, „Съседка за секс“) и Гарет Дилахънт („Терминатор: Хрониките на Сара Конър“).

Премиерата в САЩ е на 28 септември, а кога ще дойде у нас – предстои да разберем.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата