preacher11

AMC ще проповядва смърт

Поръчан е пилотен епизод за нов сериал по комикс – Preacher.

Както знаете, САЩ имат особена любов към комиксите си. Ордите от читатели на историите в картинки позволиха създаването на Comic Con и причиниха манията по филмите и сериалите с комиксови основи, която днес е завладяла фантастиката. Вече се работи по още един проект, който да затвърди властта на комиксите над нашия жанр в момента.

Изображение с име: preacher2_prev2Става дума за Preacher, евентуален нов сериал по AMC, телевизията на The Walking Dead и Breaking Bad. Този комикс е доста противоречив – от една страна феновете намират сюжета му за завладяващ, а героите за пълнокръвни и интересни. От друга, мнозина го мразят заради налагането на агресивна профанизация, богохулства и брутално насилие. Очевидно характеристики, които днешните кабелни телевизии на САЩ се стремят да притежават.

Авторът на „Проповедникът“ се казва Гарт Енис, а художникът – Стийв Дилън. Preacher проследява приключенията на пропадналия тексаски свещеник Джеси Кастър. Неговото расо крие тъмно минало, изпълнено с насилие и престъпления. Кастър се свързва с ангелодемоноподобно същество, наречено Генезис (по време на този процес избива цялото си паство), при което придобива свръхестествени сили. Той решава да ги използва, за да намери Господ и да му обясни две-три неща за това как така ще изоставя чедата си на Земята. Към него се присъединяват приятелката му, пристрастена към оръжия, и вампир-алкохолик от Ирландия. Тримата се изправят срещу сексуални насилници, убийци, тайни общества, призрака на Джон Уейн и свръхестествено същество, наречено Светията на убийците.

Опитът за екранизирането на комикса не е първи.Сам Мендес (режисьорът на „Джеймс Бонд: Операция Скайфол“) се е опитвал да прави филм по него, но след това се е отказал, тъй като е преценил, че един филм не би бил достатъчен, за да представи Preacher както трябва. След това Ди Джей Карузо е трябвало да свърши тази работа, но също се е отказал. При опит с по-неизвестен режисьор се е стигнало по-далеч, като за главната роля е бил избран Джеймс Марсдън (Циклоп от „Х-Мен“), но отново проектът е бил зарязан. HBO са проявявали интерес към сериал по „Проповедникът“, но незнайно защо са се отказали. Ето защо сега, въпреки че нещата изглеждат сериозни, феновете не се надяват на много.

За сценаристи на сериала сега са привлечени Сет Роджън и Еван Голдбърг („Това е краят“). Очаква се създателите на комикса да бъдат поканени и за изпълнителни продуценти (също като Робърт Киркман в „Живите мъртви“). Докъде ще стигне и този екип обаче, предстои да видим.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата