terminator-genisys-poster

„Терминатор“ не иска да умре

Terminator: Genisys чак сега тръгна по китайските кина и събра значително количество приходи. Вижте защо Арнолд Шварценегер успя там и се провали в останалия свят.

terminator-genisysВъпреки че много от феновете на поредицата „Терминатор“ се надяваха филмът от тази година да е този, който ще възроди франчайза, реалните очаквания не бяха особено високи. И притесненията напълно се оправдаха когато „Терминатор: Генезис“ тръгна по кината. Той се оказа банална сюжетна бъркотия, която плюе на предишните филми.

Всичко това се отрази тежко и на приходите. Макар да не е тотална брадва (все пак е част от емблематична поредица), филмът събра твърде малко пари както в САЩ, така и на международния пазар. Така обявените за недалечното бъдеще продължения се оказаха твърде невероятни за осъществяване.

Сега обаче се появи нова надежда за екипа. Terminator: Genisys е тръгнал чак сега в Китай и е събрал 27,4 милиона долара приходи – толкова, колкото в САЩ за целия си първи уикенд. Така той се върна на номер 1 в международния бокс-офис. На всичкото отгоре, първият ден на „Терминатор: Генезис“ се оказва четвъртият най-доходоносен за американски филм, след „Бързи и яростни 7“, „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“ и „Трансформърс: Ера на изтребление“.

Какво доведе до този успех?

За съжаление, качествата на филма имат твърде малко общо с интереса на китайските зрители (както, всъщност, си личи и от горните примери). Основната причина е политическа. От известно време насам Китай блокира чуждестранните продукции в кината си, за да подсили представянето на своите собствени филми. Така Холивуд чака най-доходоносния за кината сезон да приключи и едва тогава пуска филмите си. Последният американски филм, който беше допуснат за прожекция преди лятото, беше „Джурасик свят“. Така китайската публика зажаднява за холивудски блокбъстъри и интересът се изсипва върху първото предложение след периода на забраната – в случая това е „Терминатор: Генезис“.

terminator_genisys2Екипът на филма осъзна това и наблегна доста сериозно на рекламата в Китай – Арнолд Шварценегер дори лично участва в риалитито „Гласът на Китай“ като част от промоцията. Така интересът беше гарантиран.

Хитър ход беше и включването на известен азиатски актьор към продукцията – Б. Х. Лий изигра лошия терминатор (тъй като Робърт Патрик отказа да се върне в ролята си от втория филм). Уважаването на китайски актьори и места („Трансформърс 4“) винаги оказва положително влияние на приходите.

Дали заработените юани ще спасят поредицата все още е рано да се каже, но може и да помогнат за още едно филмче (сигурно със сменен сценарист и по-скромен бюджет) или пък направо за рестарт на франчайза. При всички положения ще спасят Paramount от загуба.

Естествено, няма как франчайзът да умре окончателно. Дори да се започне наново, вместо да се продължи започнатото с „Генезис“, дори да е без повече появи на Арнолд Шварценегер, Терминаторът ще продължи да живее, пардон – функционира, под една или друга форма. Важното е обаче да се изчистят причините за провала на последния филм.

На първо място, сюжетът трябва да се стегне и да не се търсят повече объркани обрати и алтернативни времеви линии. Именно тези елементи направиха последния филм манджа с грозде, която никой не иска да консумира. Парадоксите, свързани с пътуванията във времето, и без друго бяха трън в очите на поредицата още когато беше успешна. Вместо да се търси опростяване на нещата, петият филм ги усложни до степен бъркотия. А само няколко седмици по-рано „Лудия Макс“ доказа как стар франчайз може да се съживи по брилянтен начин – без заплетен сюжет, само с качество във всички други отношения. И много адреналин!

Не бива да се пренебрегва и факторът маркетинг. Екипът зад промоцията така и не успя да предизвика особен интерес у публиката към поредното продължение на „Терминатор“, но направо се самоуби, когато показа най-големия обрат (че Джон Конър ще се окаже лош терминатор) в трейлъра. Така единственият потенциален коз на филма беше изигран още преди премиерата му. Меко казано, лошо решение, за което Парамаунт отнесоха много критики.

Разбира се, имаше и много други проблеми – липсата на химия между актьорите, евтиният цялостен вид, липсата на уважение към предшествениците. Но да кажем, че поне първите две не са непоправими за евентуални продължения.

Предстои да видим дали Terminator: Genisys ще продължи с още два филма през 2017 и 2018, както се планираше, или ще се търси нов начин да се рестартира поредицата. Надяваме се, поне продуцентите и сценаристите най-накрая да започнат да си взимат поуки от провалите. Защото няма как Китай да ги спасява всеки път.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата