Класация на Терминаторите

6 филма и сериал, подредени по качество.

След излизането на последния (засега) “Терминатор” през миналата година, може би една от последните възможностти за трилогия и нов живот на поредицата се изпари, а мнозина предрекоха и край на вече агонизиращия от години франчайз.  Реално погледнато, дори и самият Камерън е загубил форма (което е естествено), с оглед на последното политически-коректно произведение, в което има достатъчен принос, за да се припише вина и на него. И тъй като смятам, че скоро правдоподобен (или може би никакъв) “терминатор” няма да има, реших малко субективно да представя различните части в своеобразна класация от най-лошото към най-доброто, като се опитам да дам представа за това, което ми харева, и това, което не. Редом с филмите ще включа в списъка и сериала, който също заслужава място.

 

7. ТЕМИНАТОР: ГЕНЕЗИС

Против: Без никакво съмнение най-слабата част от поредицата, с изключително ненужно объркана история, “терминаторски” клишета и слаби специални ефекти. Актьорската игра е ужасна и не подобава на имена от този ранг.

За: Сцените, които пресъздават пристигането на Терминатора и Кайл Рийз от бъдещето от първата част, са много добре направени и като цяло са най-доброто нещо във филма

 

6. ТЕРМИНАТОР: МРАЧНА СЪДБА

Против: Твърде претенциозна и натрапваща се политически коректна история, която в желанието си да бъде такава успя да ликвидира основния си персонаж за по-малко от 10 минути. За сметка на това нищо ново и оригинално, което вече да не сме гледали (само че по-кофти направено), колкото и да ни убеждаваха, че няма да е така. Рекламата, ПР и очакванията май му бяха в повече, въпреки ниско свалената летва от „Генезис“.

За: Арнолд и Линда Хамилтън заедно в чисто нова история си е бонус за всеки почитател.

 

5. ТЕРМИНАТОР 3

Против: Недотам “умното копие” на Терминатор 2 в края на краищата си остава само това. Има някакви нюанси, за да не си кажем, че всичко е едно към едно, но нищо повече. Което го прави добър филм, но само защото предшественикът му е твърде добър.

За: Това, което може би се отличава с известна доза оригиналност, е краят на филма. За мен беше неочакван и добре замислен.

 

4. ТЕМИНАТОР: СПАСЕНИЕ

Против: Странна, объркана и недоизмислена история, която в стремежа си да бъде по-оригинална от очакваното и изпълнена с обрати, просто не успява да издържи собственото си тегло.

За: Единственото продължение, което бе достатъчно смело да скъса с обичайната формула и показа пост-апокалиптичния свят по много добър начин. Само това му стига да е по-напред от останалите части след 2.

 

3. ТЕМИНАТОР: ХРОНИКИТЕ НА САРА КОНЪР

Против: Трябва му малко повече време от необходимото да се дистанцира от 2 и да намери своята идентичност (може би чак към края на 1-ви сезон и началото на 2-ри). Спрян е в нищото.

За: Успява да разшири подобаващо вселената, идеята за цялостна намеса в миналото от двете воюващи страни за контрол над бъдещето е особено добра. Актьорите са добре избрани, сюжетите са добре измислени и после нескопосано преповторени във филмовите продължения (да, в Генезис).

 

2. ТЕРМИНАТОР 2

Против: Много е трудно да се каже нещо негативно тук, но като че ли към средата на филма започва да става леко по-детски заради интеракциите между терминатора и Джон Конър, и все едно гледам някаква киберпънк версия на “Томай и слона”. След такова начало си е грехота до някаква степен.

За: Атмосфера, история, персонажи, актьорска игра, специални ефекти на ниво дори и днес, почти 30 години по-късно.

 

1. ТЕРМИНАТОР

Против: няма

За: оригиналната киберпънк/хорър история без излишни клишета, но с добри послания и интересни персонажи, която ще продължи да бъде копирана през следващите 35 години след създаването си. Терминатор 2 при всички случаи е по-напред визуално, но като цялостно усещане първата част остава ненадмината.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
10 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Имаше нужда от какава статия/класация. Всъщност ще добре да има повече такива, може да са с комбинирани мнения и субективни класирания като в тези в Шадолданс. Но съзнавам каква логистика изисква едно такова нещо.

abv

Хубаво,но са само пет примера.Сещам се за няколко пъти по толкова

abv

Май трябва да направим класация – продължения по добри от оригинала.
От мен два примера – Терминатор 2 и Пришълец 2.

Петя Ивайлова

Сериалът Хрониките на Сара Конър ми харесваше доста навремето, жалко,че го спряха толкова бързо…

Nedev88

Аз съм абсолютно съгласен с автора. Много харесвам Т2, но първия ми е по-интересен. И да, Пришълецът е в пъти по-добър от Пришълците.

abv

Нищо субективно няма,всичко е ясно.Като се каже „Терминатор“ всички се сещат за „I’ll be back“ и „Hasta La Vista Baby“, никой не помни как лошия терминатор Шварценегер преследва Линда Хамълтън.
Все едно някой да ми обяснява че първия филм Пришълец е по добър от втория,няма начин …

Покрай класацията две неща се сетих.Филма излезе и на 4К преди години,и май ще го гледам.
Второто е че имаше преди години в София кино,което при интерес и достатъчно заявки прожектираше старите класики.Така преди 10-12 години отидох до столицата и наистина гледах Т2 на кино.
Ако някой се сети за това кино да пише – тук.

Drago

Resident Haters…

Петър Атанасов

Всяка класация е субективна. Аз също харесвам 2 повече от 1, но съм съгласен с всичко написано тук. Авторът не е длъжен да се съобразява с публика, критици, награди и хейтъри.

abv

Не знам как успя да объркаш местата на Т1 и Т2 в класацията.Точно пък всеобщото мнение е че Judgment Day e МНОГО по добър от първата част.Твърдят го публика,критици,награди и каквото се сетите.Той е ЛЕГЕНДА, а Т1 е полузабравен.