neil-gaiman-lantern 2

„Никога, никъде, никой“ става на сериал

Режисьорът на „Игрите на глада: Възпламеняване“ и „Сойка-присмехулка“ ще адаптира романа на Нийл Геймън за малкия екран.

Nikoga-NikadeРоманът „Никога, никъде, никой“ или Neverwhere е една от най-обичаните творби на Нийл Геймън. Всъщност, тя е започнала като минисериал (и то с участието на Питър Капалди) от далечната 1996 г., след което е станала на роман, а по-нататък и на радио-пиеса с гласовете на Джеймс МакАвой, Натали Дормър, Кристофър Лий, Бенедикт Къмбърбач и Антъни Хед. Време е отново да стане на сериал, като този път режисьорът ще е Франсис Лоурънс, който издигна „Игрите на глада“ с няколко класи над това, което Гари Рос направи с първата част.

Романът е издаден от „Бард“ през 2010 г., а анотацията му гласи следното: „В приказките доброто дело се награждава, но в живота невинаги е така. Ричард Мейхю не го знае, когато намира ранено момиче на оживена лондонска улица и му помага, съсипвайки единствения си представителен костюм и годежа си, а това се оказва далеч не най-лошото, защото попада на място, за което се знаят две неща – че се намира някъде под истинския Лондон и че няма нищо по-лесно от това да се разделиш с живота си. Подземният свят всмуква Ричард, но преди това е погълнал сънищата на миналото, забравените истории и вчерашните герои. Свят–лабиринт, в чиито шахти дебне нещо смътно, лепкаво и неназовимо и не знае обратния път.“

Все още е рано за подробности и няма купувач на проекта, но Нийл Геймън тепърва ще превзема телевизията. Неговите „Американски богове“ скоро ще тръгнат по телевизията Starz, за която ги разработва Браян Фулър („Ханибал“, „Мъртва като мен“). С Франсис Лоурънс начело, чарът на романа и тежестта на името Нийл Геймън едва ли Neverwhere ще има големи проблеми, особено ако „Американски богове“ се окаже телевизионен хит.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата