Помогнете на Златната ябълка

Проект за анимационен фентъзи сериал с елементи от българския фолклор.

В историята на българската анимация липсват световни хитове, но ето че се задава проект, който цели да промени това – „Златната ябълка“. Неговата реализация не е напълно сигурна, защото авторите се нуждаят от допълнително финансиране, но направеното досега изглежда наистина обещаващо. Пуснат е трейлър (ние ще ви покажем българската версия, но, естествено, има и английска), който трябва да събере 1 милион гледания до 26 ноември, за да бъде показан на холивудските продуценти и да ги убеди да инвестират парите си в него.

Както забелязвате, в анимацията стил „Самурай Джак“ изобилстват елементи от българския фолклор.

Веднъж на всеки 100 години на Земята пада комета, а там, където падне, пораства дърво с една единствена златна ябълка, способна да изпълнява желания…

Духовете от Вулкан планина и хората от процъфтяващия град Хан са на ръба на война. Тъй като не вижда друг начин да помогне на родителите си (майка й Искра, кметица на града, и баща й Вулкан Змей, лидер на духовете, които изведнъж са се оказали лидери на двете враждуващи страни) Вихра се измъква от града и поема към Кубер планина. Тя иска да намери златната ябълка и се надява, че чрез нея ще спаси дома си и ще възстанови древното примирие между хората и духовете.

Влад, Бран и Тина се присъединяват към нея и макар че всеки се включва в приключението да търси ябълката по свои собствени причини, по пътя те откриват и научават много повече – за света и за себе си.

Повече за проекта можете да научите на сайта му.

Авторите са от студио „Змей“ – 25 души от 6 страни – млади български аниматори. Завършили университети в чужбина, те участват в проекти на големи анимационни компании от Европа и САЩ. Амбицията е да покажат българската митология по модерен и лесен за възприемане от чужденците начин. Идеята е да се направят поне два сезона с по 24 епизода, всеки с продължителност 24 минути. „Златната ябълка“ ще се разпространява глобално, като епизодите ще бъдат качени в интернет. При успех на сериала, със същите герои ще бъдат разработени пълнометражен анимационен филм, комикс и компютърна игра.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
9 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Кал

Аз току-що им pledge-нах недостигащите 50. 😀

Петър Атанасов

Важното е, че основната цел със сигурност ще си я постигнат – вече имат 9 от 10к паунда, така че поне първото късометражно филмче е гарантирано. Да не ги урочасам де, но за следващите 17 дни все ще съберат още 1000. Пък може и да се прочуе и да привлече повече внимание, да си изпълни и следващата цел? При всички положения им е в бонус при търсенето на голям инвеститор. Дано ме докажат като калпав пророк и да си направят сериала с толкова пари, колкото са предвидили 🙂

Кал

Не знам дали е амбициозно – сравнявах с другите проекти в категория Animation, но не мога да се ориентирам…

Петър Атанасов

Мдааа, ето го и кикстартъра им – https://www.kickstarter.com/projects/goldenapple/the-golden-apple-series

Лично на мен малко амбициозно ми се вижда, 100 000 паунда (260 000 лева) за един епизод, но те си знаят 🙂 Стискам им палци и им желая успех!

Кал

Петьо, ти ли ще обявиш Кикстартъра или аз? 😀

Петър Атанасов

Ем точно. Трейлъри за какво ли не много лесно събират стотици хиляди гледания и това вече не е кой знае какво постижение. Докато ако събереш 1 милион за 10 дни, значи има голям интерес към твоя проект и има защо студията да инвестират в него. Друг е въпросът, че за да се постигне този милион трябва проектът наистина да е супер интересен и споделян или пък тежко промотиран. С национална кауза трудно ще стане. Бих посъветвал авторите да направят кикстартър. И за пред чужденците да не наблягат толкова на българските елементи, а на това с какво друго ще е интересен техният сериал.

Nedev88

Яко! Но не мога да разбера защо трябва толкова много гледания да има (1млн) за само 10 дни??? Все пак това не е трейлър за някой чакан холивудски филм, чиято премиера е вече обявена.

Кал

Мене всичко ме кефи. 😀

Иван Петков

Саундтракът кефи 🙂