9 коментара
the golden apple

Помогнете на Златната ябълка

Проект за анимационен фентъзи сериал с елементи от българския фолклор.

В историята на българската анимация липсват световни хитове, но ето че се задава проект, който цели да промени това – „Златната ябълка“. Неговата реализация не е напълно сигурна, защото авторите се нуждаят от допълнително финансиране, но направеното досега изглежда наистина обещаващо. Пуснат е трейлър (ние ще ви покажем българската версия, но, естествено, има и английска), който трябва да събере 1 милион гледания до 26 ноември, за да бъде показан на холивудските продуценти и да ги убеди да инвестират парите си в него.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Както забелязвате, в анимацията стил „Самурай Джак“ изобилстват елементи от българския фолклор.

Веднъж на всеки 100 години на Земята пада комета, а там, където падне, пораства дърво с една единствена златна ябълка, способна да изпълнява желания…

Духовете от Вулкан планина и хората от процъфтяващия град Хан са на ръба на война. Тъй като не вижда друг начин да помогне на родителите си (майка й Искра, кметица на града, и баща й Вулкан Змей, лидер на духовете, които изведнъж са се оказали лидери на двете враждуващи страни) Вихра се измъква от града и поема към Кубер планина. Тя иска да намери златната ябълка и се надява, че чрез нея ще спаси дома си и ще възстанови древното примирие между хората и духовете.

Влад, Бран и Тина се присъединяват към нея и макар че всеки се включва в приключението да търси ябълката по свои собствени причини, по пътя те откриват и научават много повече – за света и за себе си.

Повече за проекта можете да научите на сайта му.

Авторите са от студио „Змей“ – 25 души от 6 страни – млади български аниматори. Завършили университети в чужбина, те участват в проекти на големи анимационни компании от Европа и САЩ. Амбицията е да покажат българската митология по модерен и лесен за възприемане от чужденците начин. Идеята е да се направят поне два сезона с по 24 епизода, всеки с продължителност 24 минути. „Златната ябълка“ ще се разпространява глобално, като епизодите ще бъдат качени в интернет. При успех на сериала, със същите герои ще бъдат разработени пълнометражен анимационен филм, комикс и компютърна игра.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата