3 коментара
mass effect andromeda

Ще има ли DLC-та за Mass Effect: Andromeda?

Бъдещето на вселената изглежда мрачно.

Трудно е да направиш феноменална и суперхитова игра в днешно време. Пазарът е наводнен от предложения, кое от кое по-хубави. Mass Effect обаче спокойно може да се нарече съвременна класика. С невъобразимо богата и епична история, завладяващи герои, впечатляващи визии, геймплей, който те кара да преиграваш стотиците варианти за развитие на историята и още куп впечатляващи предимства, трилогията за борбата на капитан Шепард срещу рийпърите е едно от най-хубавите неща, които са се случвали в гейм-индустрията през този век. Стига да прежалим последните десет минути от третата част, разбира се.

Затова и очакванията към Mass Effect: Andromeda бяха високи. Но дори и това да е било необосновано, а наличието на една част разочаровани фенове да е напълно в реда на нещата, никой не очакваше четвъртата част с новите герои да отнесе толкова много подигравки. Новата игра изобилстваше от бъгове и недоизпипани анимации, които накараха феновете да се почувстват излъгани и да засипят BioWare с подигравки. Компанията реагира сравнително бързо с пач, който изчисти доста от проблемните места, но все пак се изложи доста.

За съжаление, реакцията им след това е далеч от желаната. Явно решили да изчакат времето да излекува раните, или пък да насочат усилията си към по-перспективен франчайз, който да изчисти имиджа им, от компанията обявиха, че замразяват работата си по Mass Effect. Екипът е разпределен по други задачи, не се работи нито по продължение, нито по допълнителни мисии под формата на DLC. С други думи, в обозримо бъдеще не се очаква нищо съществено ново по „Андромеда“. Още по-страшното идва с преобладаващото мнение сред анализаторите, че поредицата е мъртва и никога няма да се прави нищо ново по нея…

Изображение с име: mass_effect_andromeda

За липсата на DLC донякъде може да се съгласим, въпреки че именно разширенията бяха сред най-добрите елементи на старите игри. Например, Citadel DLC на третата част не помогна да преживеем ужасния край, но пък даде на феновете ново забавно и брилянтно приключение за изиграване. Но да кажем, че четвъртата част не се прие добре от феновете, и затова не се предвижда повече работа по нея.

Ама да се направи смелата прогноза, че поредицата е мъртва, ни се струва прекалено. Сюжетът на четвъртата част оставя твърде много отворени краища, за да я приемем за самостоятелна и завършена. Продажбите при нея също са сравнително добри, макар и не чак толкова, колкото са се надявали от студиото. Ревютата и отзивите също не са чак толкова трагични, въпреки подигравките и критиките. А и в самата поредица още има хляб – едва ли има фенове, които биха се отказали от едно добре направено продължение само защото четвъртата част ги е разочаровала…

Засега обаче нещата изглеждат мрачни и наистина има реален шанс гениалната поредица да си остане в историята с направеното дотук. Колкото и да е неприятно, трябва да сме готови за тази възможност. Стискаме палци случаят да не е такъв, а дори и да е – да не чакаме твърде дълго преди ново студио да вземе правата и да предложи Mass Effect 5.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата