2 коментара
wot banner

Amazon ще прави сериала „Колелото на времето“

The Wheel of Time, по книгите на Робърт Джордан, се очертава да бъде по-феминистичен от оригиналния материал.

Изображение с име: koleloto na vremetoАко сте фенове на фентъзито, едва ли сте пропуснали поредицата „Колелото на времето“ на Робърт Джордан. Уви, той почина преди да я завърши, но и Брандън Сандерсън се справи доста добре (пък и имаме интервю с него) с последните три книги. За сериал по The Wheel of Time се говори от много време, но сега вече имаме стабилна и твърда поръчка, което е повод за празненство! Amazon, които вече половин година разработват проекта, ще инвестират в цял сезон, който ще качат на платформата си Amazon Prime.

Главен сценарист и изпълнителен продуцент на сериала е Рейф Джъдкинс („Агентите от ЩИТ“). Сюжетът се развива в свят, където магията съществува, но само жените могат да я използват без да полудеят. Главна героиня е Моарейн, член на сенчестата и влиятелна изцяло женска организация Айез Седай. Тя се отправя на опасно пътешествие с петима млади мъже и жени, един от които може да е преродената версия на изключително силен човек, който може да спаси човечеството или да го унищожи. Сериалът ще бъде вдъхновен от традиционните европейски фентъзита, но също и от азиатските култура и философия, особено будизма и хиндуизма.

От книгите са продадени над 90 милиона екземпляра в цял свят. „Колелото на времето“ е безкрайно впечатляваща поредица и много обичана от феновете си. Ние бяхме привлечени към актуалния й сюжет със силни жени в ядрото му“, казва Дженифър Салке, директор на Amazon Studios. „За много хора, включително и за мен, поредицата беше свят, в който да избягам, да се изгубя, да се наситя и изцяло да се пренеса“, допълва Джъдкинс. „И за мен е огромна чест да бъда този, който най-накрая да съживя този свят на екрана, за да се изгубят старите фенове в него отново и за да го открият за първи път новите“.

Разбира се, феновете, които не са особени почитатели на вълната от политкоректност в Холивуд, биха отбелязали, че описанието на сериала не споменава изобщо Ранд Ал`Тор, който всъщност е най-важният персонаж за книжната поредица. Това все пак създава известни притеснения, че телевизионната адаптация може да си позволи някои свободи, които да изкривят основната идея. От друга страна, Моарейн наистина започва като най-важна героиня, така че е възможно сюжетът да бъде следван стриктно, а това описание да важи само за първи сезон. Въпреки че Джъдкинс описва себе си като феминист, той е и фен, така че едва ли ще бъде твърде фриволен с оригиналния материал.

Още не знаем колко епизода са поръчани, но щом официално е поискан цял сезон, значи ще можем да го гледаме до година-две.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата