7 коментара
Netlifx-amazon

Готвят сериали по „Фондацията“, „Война на световете“, „Колелото на времето“, „Конан“ и още

9 проекта в развитие – нови идеи и адаптации на емблематични поредици от интернет-гигантите.

През последните два месеца се натрупа огромно количество новини за сериали, които тепърва започват да се разработват. Всеки от тях звучи много вълнуващо, така че пригответе се да четете за всичко, което ни чака. В тази статия ще съберем проектите на онлайн стрийминг платформите. Обикновено не можем да сме сигурни, че обявените проекти ще бъдат завършени, но когато говорим не за телевизии, а за сайтове-гиганти, намеренията обикновено се реализират.

Изображение с име: fondaciqЗапочваме с най-скорошното и вълнуващото – Apple готвят сериал по знаменитата трилогия „Фондация“ на Айзък Азимов. Сериалът се пише от Дейвид Гойер („Демоните на Да Винчи“) и Джош Фрийдман („Снегоразбивач“, „Терминатор: Хрониките на Сара Конър“). Продуцент е компанията Skydance Television, които вече направиха впечатление с Altered Carbon на Netflix. Трилогията се състои от романите „Фондация“, „Фондация и империя“ и „Втората фондация“, а сюжетът се рзавива във време, в което Млечният път е под контрола на Галактическата империя. Един математик предсказва краха на империята и създава Фондацията – група, която се стреми да запази човешкото знание, за да ускори възхода на следващата империя. Преди време също имаше опит Foundation да се адаптира за телевизия – от Джонатан Нолан и HBO. Техният проект обаче се провали, което пък позволи на страхотния „Западен свят“ да заеме мястото му.

Изображение с име: m night shyamalan-9Епъл също така са се сдружили с М. Найт Шаямалан за негова идея – сериал-трилър. Wayward Pines най-накрая беше официално спрян от Fox, с което култовият режисьор скоро ще бъде свободен да се захване с нови проекти (Glass – продължението на Unbreakable и Split, е почти готово – първите му 12 минути са били показани на дистрибутори и тяхната реакция е била силно позитивна). Новият проект все още няма заглавие, но се описва като психологически трилър, разработван от Тони Басгалоп („Хотел Вавилон“). Поръчани са направо 10 епизода по 30 минути.

Изображение с име: koleloto na vremetoДруг онлайн гигант, Amazon, също ни радва с прекрасни новини. Оказва се, че там готвят адаптация на поредицата „Колелото на времето“ на Робърт Джордан. Предишните опити за нещо такова са печално известни на почитателите, и то с лошо, но сега най-после има проект с голям потенциал. The Wheel of Time има 14 романа, в които е разгърнат един от най-интересните фентъзи светове в литературата. В центъра на всичко е Ранд ал`Тор – привидно обикновен младеж, който обаче е въплъщението на Дракона – велик герой от далечно минало. Проблемът е, че Дракона в крайна сметка е полудял, което означава, че и Ранд вероятно ще последва същата съдба.

Изображение с име: tymnata kulaСъщо така, стрийминг платформата работи по сериал по „Тъмната кула“ – магнум опусът на Стивън Кинг. Отдавна се знае, че ще има телевизионна версия на емблематичната поредица, но доскоро се смяташе, че тя ще бъде свързана с кинофилма и дори е възможно Идрис Елба да се завърне в ролята си. В крайна сметка идеята е отпаднала и адаптацията ще се прави от нулата. Продукцията ще започне още това лято, а основното действащо лице е сценаристът и продуцент Глен Мазара („Живите мъртви“).

Изображение с име: vlastelinyt na prysteniteНапомняме, че Амазон вече разработва и сериал по „Властелина на пръстените“. След като плати баснословна сума за правата, сега се оказва, че още повече ще бъдат вложени в продукцията – 500 милиона долара за два сезона! За сравнение – трилогията на Питър Джаксън струваше по-малко от 300 милиона общо, но пък събра почти 3 милиарда в бокс-офиса. За Amazon Prime е най-важно колко абонати ще бъдат привлечени към платформата заради сериала – ако двата сезона привлекат 8 милиона абонати (което е напълно възможно, предвид инвестицията), то сериалът ще бъде по-успешен от „Човекът във високия замък“ в първата му година.

Изображение с име: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За да изчерпаме новите проекти на Amazon ще продължим с поредната им адаптация – „Конан Варварина“. Доскоро там имаше идеи да се продължи с филмовата поредица и дори Арнолд Шварценегер да се завърне в образа, но сега планът е да се направи нова тв-версия. Тя се разработва от Раян Кондал („Колония“), а за режисьор на поне един епизод се гласи Микел Сапочник („Игра на тронове“). Сериалът ще започне историята на Конан от самото й начало и планира да се придържа сравнително близо към книгите на Робърт Хауърд. С творческата свобода на Амазон е вероятно дори да им се направи още по-кървава версия.

Дисни продължава да се зарежда със съдържание за старта на своята собствена онлайн стрийминг платформа, в която явно „Междузведни войни“ ще бъдат един от акцентите. Освен трилогиите на Раян Джонсън и Дан Вайс и Дейвид Бениоф, и освен подготвяния нов анимационен сериал, ще има и игрален сериал. Подготвя го Джон Фавро, който си спечели доверието на Disney след като пожъна успех с „Железния човек“ и „Книга за джунглата“.

Изображение с име: sblysykCBS All Access е джудже в сравнение с гореизброените, но пък „Стар Трек Дискавъри“ ги присъедини към списъка на играчите с потенциал за растеж. Вторият собствен проект на платформата ще бъде адаптация на Стивън-Кинговия „Сблъсък“. Очертава се това да бъде минисериал в 10 епизода, режисиран от Джош Буун („Новите мутанти“). Романът е най-дългия на Стивън Кинг досега и у нас е издаден в два тома. В него човечеството е почти унищожено от смъртоносна епидемия. Две сили се борят за душите на хората, а те не са готови да се предадат толкова лесно на нито едната. Романът вече е адаптиран за минисериал през 1994 г., но той се е получил зле. Нова адаптация отдавна кръжи из Холивуд като идея, като целта е била филмова поредица, но сега сериалът се смята за по-добра опция.

Изображение с име: legenda za kral arturПоследно, за да не си помислите, че Netflix спи, докато конкурентите им се развиват, те също планират нещо ново – поредна адаптация на легендата за крал Артур, но разработена от автора на комикси Франк Милър („Дявол на доброто“, „Тъмният рицар се завръща“) и със заглавието Cursed / „Прокълната“. Първоначално Милър е готвил идеята си за тийн-роман, в колаборация с Томас Уилър („ЛЕГО: Филмът – Нинджаго“, „Котаракът в чизми“), но веднага щом Нетфликс са надушили, са се свързали с него и са закупили правата за сериал. Сюжетът се върти около 16-годишната Нимуе, която е орисана да стане мощната (и трагична) Господарка на езерото. Дъщеря на велика жрица, Нимуе има духовна връзка с живата енергия на гората. След смъртта на майка си Нимуе се озовава до Артур и му помага да намери Мерлин. Романът ще е богато илюстриран и ще излезе в САЩ в началото на 2019 г. – вероятно тогава и Нетфликс ще пуснат сериала.

 

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата