handmaids tale

Маргарет Атууд пише продължение на „Историята на слугинята“

Успехът на сериала вдъхновява втора книга.

Изображение с име: the handmaids taleПрез 1985 година Маргарет Атууд пусна романа си „Историята на слугинята“ (или „Разказът на прислужницата“ или комбинация от двете – съществуват вече всякакви преводи на The Handmaid’s Tale), в който впечатли с мрачното антиутопично бъдеще на част от Америка, където жените са превърнати в робини. Малко след това излезе филм, който се прие сравнително добре, но не остави дълготраен отпечатък. Над 30 години по-късно ставаме свидетели на сериала, който следва книгата почти точно и обира награди под път и над път. През 2019 ще гледаме третия му сезон.

При положение, че оригиналната книга е с доста отворен край, а втори сезон на сериала не отстъпи особено по качество на първи (Маргарет Атууд участва в писането на сценарии за сериала и това означава, че тя отдавна е имала идеи как да продължи историята), то е доста изненадващо, че книгата така и не се сдобива с продължение. Е, 34 години след излизането й, това ще се промени.

Атууд обяви вчера, че работи по The Testaments („Заветите“?), продължение на The Handmaid’s Tale. Феновете на Офред (или Нафред, Фредова, отново преводите са много) обаче може да останат разочаровани, защото сюжетът ще се разива 15 години след последната случка с нея. Книгата ще се разказва от гледната точка на три различни жени, а не само на една, както досега, като не се знае кои са те. Възможно е продължението да е директно и трите жени да са Офред, Мойра и Серена, но може и да са напълно нови героини, а историята да е по-скоро разклонение, отколкото продължение.

„Всичко, за което ме питахте, относно Гилиад и тайните му, ме вдъхнови да напиша новата книга. Е, почти всичко“, казва Атууд в Туитър. „Другото вдъхновение е светът, в който живеем сега.“

Обявена е премиера на книгата през септември 2018, като това се отнася за англоезичния свят. Но като се има предвид колко хитов е сериалът и тук, едва ли нашите издателства ще се бавят дълго с превода.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата