Още една класика на Стругацки с нов живот

По книжарниците можете да откриете „Понеделник започва в събота“ на Аркадий и Борис Стругацки, изд. „Сиела“.

„Понеделник започва в събота“ може и да не е най-знаковото произведение на братя Стругацки, но е сред по-харесваните и доста представително за периода, в който е писано. Издавано е няколко пъти у нас, сега атакува пазара за пореден път.

В един институт, скрит дълбоко в руските гори, учени с магически способности търсят пътя към абсолютното човешко щастие, вечната младост и смисъла на живота. В НИИЧАВО (Научноизследователски институт по чародейство и вълшебство) магията се е превърнала в наука. Там човек може да види духове, демони, джинове, харпии, къщата на кокоши крака на Баба Яга, да се срещне с Кашчей Безсмъртния, с Мерлин и дори със самия Змей Горянин.

Но не това е най-чудното. Там, като никъде другаде, са се събрали хора, които въпреки всички пречки, създавани им от съветската действителност, наистина обичат своята работа и предпочитат дори навръх Нова година да са в своя институт. Това са хора, за които щастието е в непрекъснатото опознаване на непознатото и докато се занимават именно с това, на тях не са им нужни празници, трудът е удоволствие,а понеделникът започва още в събота.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Marv

Това всъщност ми е най-любимата книга. В далечните 80-те години прочетена от мен. Навярно тя ми е дала идеята да поглеждам нещата от изненадващи ъгли. Ето един любим цитат:
„-А нима вие вярвате във духове? – попита.
-Разбира се, че не, отвърна той и бавно се разнесе във въздуха!“