1 коментар
the watch

Първи трейлър за сериала „Стражата“ от Света на Диска

The Watch не изглежда обнадеждаващ.

Преди време се зарадвахме много, когато прочетохме, че се разработва сериал за стражата от Света на Диска на Тери Пратчет. Филмите на Sky One не бяха никак лоши, а заявените тогава намерения звучаха доста добре. След това обаче обявиха актьорите и показаха снимки от продукцията, което намръщи доста фенове. Не се притеснихме, защото това е напълно нормално за всяка адаптация на обичана творба в друга медия. Уви, сега и ние сме разочаровани, тъй като видяхме първия трейлър за продукцията на BBC America. Ето го, пресен-пресен:

Бутон за зареждане на YouTube видео

За сериал се говореше още през 2011 г., като тогава и Тери Пратчет, и дъщеря му Риана Пратчет бяха ангажирани с него. Уви, създателят на Света на Диска почина през 2015 г., след което работата позамря. През 2019 г. Риана каза, че сериалът все още е в продукция, но тя не се занимава с него от много години. И наистина – това, което виждаме сега, има доста малко общо със Света на Диска. Наистина правилно в описанието се казва „вдъхновен от“, а не „адаптация на“.

Ричард Дормър е добър актьор с немалко опит зад гърба си, включително и „Игра на тронове“. Неговият Сам Ваймс обаче изглежда като по-мръсна и пияна версия на Флоки от „Викинги“ или като подстриган Джак Спароу от „Карибски пирати“. Феновете обаче са най-ядосани за кастването на Ана Чанслър като лорд Ветинари. Персонажът е емблематичен за поредицата Света на Диска и вероятно е най-малко подходящ за смяна на пола от всички, които ще се пренасят на екран. Лейди Сибил също е на практика нова героиня в тази интерпретация.

Предвидени са 8 епизода, като те ще бъдат със самостоятелни истории – всяка серия Стражата ще разследва отделно престъпление в Анкх-Морпорк. Създателите на сериала го описват като „От местопрестъплението, но в стила на Пратчет“. Жанрът все още е фентъзи, но примесено с пънк рок саундтрак и стиймпънк визия, които може би се стремят да му придадат оригиналност.

Не е обявена премиерна дата, но като гледаме реакциите – не са много и хората, които ще чакат The Watch с нетърпение.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата