rip darth vader immortan joe

Разделяме се завинаги с двама емблематични злодеи

Починаха Дейв Праус (Дарт Вейдър от „Междузвездни войни“) и Хю Кейс-Бърн (Имортан Джо от „Лудия Макс: Пътят на яростта“).

Изображение с име: Darth-Vader-Dave-Prowse

Тази седмица чухме две скръбни вести.

На 28 ноември почина Дейв Праус – човекът, изиграл Дарт Вейдър в Star Wars. Избран да сложи костюма заради огромните си ръст и телосложение, той носеше костюма с черния шлем в оригиналната трилогия. Преди да стане актьор е бил бодибилдър, като заради това дори му е била предлагана ролята на Конан Варварина, преди да бъде дадена на Арнолд Шварценегер. Няма много високопрофилни прояви извън „Междузвездни войни“, но все пак е участвал в продукции като „Портокал с часовников механизъм“, „Доктор кой“, „Казино Роял“ и „Космос: 1999“. Интересен факт е, че гласът на Дарт Вейдър всъщност не е негов – неговият особен британски акцент е бил сметнат за неподходящ за холивудски злодей и затова репликите са дублирани от Джеймс Ърл Джоунс. Не се уточнява от какво точно е починал, бил е на 85 години. Нека Силата бъде с него.

 

Изображение с име: Keays-byrne+(683x1024)На 1 декември пък почина и Хю Кейс-Бърн. Той изигра злодея в първия филм „Лудия Макс“ от 1979 г. – Пръсторезача, а през 2015 г. се завърна в поредицата с друга злодейска роля – тази на Имортан Джо в „Лудия Макс: Пътят на яростта“. Той също не е имал изобилие от други високопрофилни роли, но все пак е подпомогнал нашия жанр значително – с участия във „Верижна реакция“ (1980), „Космически кораб“ (1985) и др. Феновете на „Фарскейп“ биха могли да го разпознаят и като Грунчлк от късните епизоди и минисериала „Фарскейп: Умиротворителските войни“. Актьорът е спечелил сърцата на хората и с много свои благотворителни прояви. Починал е на 73-годишна възраст, като отново не се уточнява от какво. Дано сега да е във Валхала, бляскав и покрит с хром.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата