2 коментара
mandalorian

The Mandalorian е най-пиратстваният сериал за 2020

Вижте целия топ 10 и сравнение с миналите 2 години.

Изображение с име: the_boys_tvЕдин от важните показатели за това кой сериал е най-популярен е количеството хора, които теглят епизодите му нелегално. Torrentfreak ежегодно правят такава класация на база на данните, събрани с BitTorrent. Тя не е всеобхватна, тъй като отчита само свалянията с тази програма, а има и други популярни торент клиенти, а и сериалите на Netflix със сигурност са в „неизгодно“ положение тук, защото много от пиратите по света са абонати на тази платформа и гледат нейните продукции легално. Въпреки това, интересно е да се разгледа статистиката. Хубавото за нас в нея е, че всички 10 сериала на върха на класацията принадлежат към нашия жанр.

През 2020 г. шампион по сваляния е The Mandalorian, сериалът от вселената на Star Wars, качван в Disney+. Предишната година той е бил на трето място, победен от Game of Thrones и Chernobyl. Струва си да се отбележи, че сезоните му излизат през ноември и декември, което го поставя в малко по-неизгодна позиция. Много от сегашните фенове на сериала имаха нужда от време преди да стигнат до него, съответно голяма част от даунлоудите на първи сезон са били през януари и февруари на 2020 година.

На второ място е шампионът на Amazon Prime – The Boys. Въпреки популярността си, миналата година той дори не се е доредил до топ 10. С второто си място сега обаче „Момчетата“ доказват, че със сигурност имат стабилна фенбаза и ярко бъдеще.

Изображение с име: westworld-s1_po_v1_pТрето място в класацията заема Westworld. Предишната година той разбираемо е отсъствал от класацията поради липса на нови епизоди, а през 2018 е бил чак на осмо място. За съжаление, възходът му сега не означава, че сериалът е подобрил качеството си и умножил зрителската си база. По-скоро доскоро популярните сериали като „Живите мъртви“, „Свръхестествено“ и тези от вселената на „Стрелата“ позагубиха блясък и не представляват толкова силна конкуренция, а доскорошни мастодонти като „Игра на тронове“ и „Теория на големия взрив“ вече свършиха и не пускат нови епизоди.

Трябва да се отбележи, че топ 3 е бил изключително оспорван, за разлика от други години, когато първо и второ място са били ясни от самото начало.

На четвърто място е Vikings, който най-накрая завърши, и то достойно, предвид развитията през последните години и излизането на култови персонажи от сюжета. Този сериал се представя изключително стабилно – бил е на пето място през 2019 г. и отново на четвърто през 2018 г.

Пето място е заето от новия сериал Star Trek: Picard. Разбира се, принадлежността към вселената на „Стар Трек“ е оказала роля за доброто му класиране, но си струва да се отбележи, че предшественикът му „Стар Трек: Дискавъри“ не е присъствал в нито един топ 10 досега. От друга страна, Netflix разпространява „Дискавъри“ по света, което намалява класирането му, докато „Пикард“ е чедо на много по-непопулярната платформа Amazon Prime.

Ето и останалите сериали в топ 10:

6. „Рик и Морти“ (предишната година са били на осмо място)
7. „Живите мъртви“ (през 2019 са били на шесто място, а през 2018 на първо – до неотдавна те редовно се бореха с „Игра на тронове“ за първото място)
8. „Чужденецът“ (минисериалът по Стивън Кинг на HBO)
9. „Стрелата“
10. „Светкавицата“

Източник: TorrentFreak

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата