lestat

Ан Райс превзема AMC

Чакаме сериали по „Интервю с вампир“ и „Вещиците Мейфеър“.

Изображение с име: prince-lestatНе всички читатели са в екстаз от стила на Ан Райс – авторката е критикувана за бавното темпо на романите си и твърде подробните описания. Но няма спор, че тя е една от по-значимите писателки, оставили следа в световната култура – не само чрез романите си, но и чрез техните филмови адаптации. От 2002 насам обаче тя има само един филм – доскоро се смяташе, че времето на нейните вампири и вещици е минало. Не че жената не работеше здраво по още адаптации – опита се да направи сериал по „Вампирски хроники“ с Браян Фулър, опита се дори и сама със сина си.

Тъй като отдавна не сме чували нищо по въпроса, мислехме че с надеждите й е свършено. Оказва се, че далеч не е така. Американският канал АМС, който излъчва „Живите мъртви“ и „В обувките на сатаната“, е закупил правата за 18 от нейните книги и вече работи здраво по превръщането им в сериали. Всеки момент започват снимките на сериала Interview with the Vampire, на който е поръчан цял сезон от 8 серии, който да покрие първата книга. Австралиецът Сам Рийд ще играе вампира Лестат, а Джейкъб Андерсън от „Игра на тронове“ – Луис.

Идеята на АМС е да направи от вампирските хроники цяла сериалова вселена. Не е известно доколко Ан Райс участва в процеса, тъй като тя не се води сценарист на „Интервю с вампир“, но вероятно е активно въвлечена.

Преди следващите вампирски сериали обаче, АМС вече обяви, че ще пусне „Вещиците Мейфеър“ – друг сериал, който ще адаптира другата голяма поредица на писателката. Mayfair Witches също е получил поръчка за цял сезон от осем епизода, като идеята е той да излезе през 2022 година. Главната героиня там е млад неврохирург – тя открива, че е потомка на древно вещерско семейство. Още няма обявен актьорски състав, но е видимо, че АМС не губи време.

Ще видим дали плановете за голяма сериалова вселена ще се сбъднат, но така или иначе трябва да поздравим Райс за успеха. През последните години тя направи много, за да види книгите си като сериали и сега усилията й най-накрая дават резултат. Дано продукциите да бъдат качествени и не твърде пришпорени.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата