stra6en razkaz

Победители от „Страшен разказ в две изречения“ за юни и юли

Темата за месец юли беше „Отпуск“, а за юни – „Посетител / Гост“. Включете се в конкурса за месец август, който е по-специален.

Миналия месец пропуснахме да ви представим победителите от предното издание на подкрепяния от нас конкурк „Страшен разказ в две изречения“. Затова ще ви ги представим накуп с юлските отличени!

През юни за темата „Посетител / гост“ бяха получени цели 103 разказа от 56 автори: както нови лица, така и обичайните заподозрени. За пръв път в конкурса участваха и 16 творби под формата на хайку, за което благодарим на Веселина Башова. Това беше необичаен и интересен подход към ужаса, който оценяваме. Конкуренцията между авторите беше силна дотолкова, че решихме в това издание да има двама победители, тъй като и двата им разказа са еднакво зли и изпъкват като замисъл.

Това са:

Вера Недялкова

При раждането на близнаците се плиснаха кървави води. При седалищното раждане последна излезе главата на първия близнак, а от втория бе останала част от краче, стърчаща от устата на брат му.


Viktoria Dimova

Едва сдържах нетърпението си, най-накрая щях да имам истинско парти за рождения си ден, отне ми години подготовка и от престараване гостната напомняше супермаркет, но това беше дребно неудобство на фона на радостта, която изпитвах. Хвърлих последен поглед към масата, за да се уверя, че всичко е на мястото си, порцелановият сервиз за специални поводи най-после щеше да бъде използван, салфетките с надпис „честит рожден ден“, сребърните прибори, свещичките за тортата, балоните, усмихнах се доволен от резултата и започнах да вадя гостите от фризерите един по един.

Отличените разкази са повече: шест, вместо обичайните четири:

Вера Недялкова

Разлагащото се тяло на самотния старец изпълваше срутената му къщурка със зловоние, когато очните му ябълки се взряха в мен и той промълви.
– Твърде дълго чаках гости.


Вера Недялкова

Вечерта, след първия учебен ден на новите първокласници, възрастната госпожа Иванова изобщо не очакваше пред вратата си най-свития и невзрачен ученик. Когато малкият гост си тръгна, госпожата не помнеше нищо, а детето владееше перфектно български и английски език, знаеше математика, биология, физика и химия.


Ralica Babakova

Страхотна находка… старинният люлещ се стол от поредния аукцион се оказа уникален по рода си и идеално пасна на новата ми веранда. Но още същата нощ осъзнах, че не съм получила само стола – от него ме гледаше дребничка, кокалеста старица и бавно се поклащаше – „Гледката тук ми харесва, мисля да поостана!“.


Ralica Babakova

Едвам прикривах неистовата си радост по време на погребението, толкова отдавна си мечтаех за този момент и вече бях свободна от любовта, от ревността, от цялата му обсебваща личност. Влетях в апартамента опиянена от щастие и бързо влязох в банята, но на излизане погледът ми се спря на запотеното огледало – „Никога няма да те изоставя, Любов“…


Стилиян Стоянов

Събудих се от нечие присъствие, от тежко дишане до главата ми, знаете как е – когато някой се спотайва в тъмното, винаги го усещате. Знам само, че бях сам и не можех да дишам от страх, завих се през глава, молейки се на ум ‘нещото’ да си тръгне, а вместо това получих няколко акорда от китарата ми, прибрана в гардероба и мелодия от механичната детска играчка на племенника ми.


Stoyan Dilkov

Хлапето извика баща си, защото имало чудовище в гардероба. Татко му нахълта бързо и влезе вътре, за да „изгони“ неканения звяр… преди около два часа.

 

През юли темата беше „Отпуск“. Участие взеха 26 автори с 49 разказа. За съжаление, победителят помоли да не публикуваме името или разказите му, така че ще представим само останалите отличени:

Димитър Цолов Доктора

Атлас подаде молба за едноседмичен отпуск и Зевс автоматично я разписа с „Одобрявам!“. Така настъпи краят на света…


Дени Методиев

След слизане по стръмния склон, той седеше на земята и разтриваше навехнатия си глезен, замислен как да измине възможно най-бързо останалите триста метра до хижата, понеже се свечеряваше. Беше спокоен, защото имаше достатъчно храна, вода и топли дрехи, за да изкара нощта на открито, а според прогнозата за времето нямаше да вали, но внезапно мислите му бяха прекъснати от ръмжащите вълци, които го бяха наобиколили.


Gergana Dzhenkova

Не е лесно да си топ модел, мислеше си тя, усмихвайки се на себе си със задоволство, докато пристъпваше с типичната походка от модния подиум по безкрайната пясъчна ивица на любимия й тропически остров, където дори палмите й махаха с клони като обсебена от присъствието й тълпа почитатели, които се протягат към нея, за да я докоснат. Често бягаше от многобройните си ангажименти тук за заслужена почивка и също толкова често я изваждаха от божественото й усамотение с пластмасова чашка с таблетки и с една и съща, непроменяща се като кройка бяла дреха, която тя се оставяше да й сложат с досадата на човек, който разбира от висша мода и стоицизма на професионалист, който умее да изтърпи приумиците на откачените дизайнери.

Благодарим на всички, които взимат участие в конкурса!

 

Направете го отново, или пък се присъединете тепърва, в изданието за месец август. Този месец е по-специален, тъй като тема в него няма! Идеята е да се приобщят тези, които по някаква причина не са почувствали като свои предишните теми и имат нужда да творят без никакви ограничения и задания. Всички останали правила са същите – търси се хорър разказ в две изречения или по-малко с ясно представени идея и структура, както и поне щипка оригиналност. Своето предложение за конкурса можете да публикувате като фейсбук коментар под съответния пост в страницата на конкурса или да изпратите на мейл stra666en.razkaz@gmail.com.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата