1 коментар
so independent

3 фантастики на So Independent 2015

Фестивалът на независимото кино между 22.10 и 01.11 в София ще покаже общо 24 филма.

От 22 октомври до 1 ноември в София ще се проведе фестивалът на независимото кино So Independent. По традиция, той ще представи на българската публика филми, продуцирани без мощната финансова подкрепа на големите студия, но не по-малко интересни. Подбрани са 24 филма, които ще бъдат показвани в кината Одеон, Люмиер и Дом на киното (вижте подробната програма тук). Всички заглавия са от последните две години и много от тях не са от страни, различни от САЩ и Великобритания, чиято продукция трудно достига до родните кина.

В селекцията има и три филма с фантастични елементи. Първият е „Вещицата“, за който писахме преди време. Действието му се развива в Нова Англия, през 1630 г. Под угрозата да бъде отлъчен от църквата, един английски фермер напуска колониалната си плантация и се заселва със съпругата и петте си деца на отдалечено парче земя в близост до гората, която е обитавана от неизвестно зло. Странни и тревожни неща започват да се случват почти незабавно – животните стават необяснимо лоши, посевите изсъхват, и едното дете изчезва, а другото е очевидно обладано от зъл дух. С нарастващи подозрения и параноя, членовете на семейството обвиняват дъщерята Томазин във вещерство – обвинения, които тя категорично отрича. Докато обстоятелствата стават все по-коварни вярата, лоялноста и любовта на всеки член в семейството са поставени на изпитание.

Прожекциите на The Witch са на 23 октомври от 21:00 в Дома на киното и на 31 октомври от 20:30 в Одеон.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

Друго интересно заглавие е „Хуан на мъртвите“, с явна препратка към „Шон от мъртвите“. Хуан е на 40 години, по-голямата част от които е прекарал в Куба, в правене на абсолютно нищо. Хуан има емоционална връзка само с дъщеря си Камила, хубаво младо момиче, което не иска да има нищо общо с баща си, защото го бива само да си създава проблеми. Внезапно странни неща започват да се случват около тях, хората стават агресивни и започват да се нападат взаимно. В началото Хуан е убеден, че това е само пореден етап от Революцията. Полека лека Хуан и приятелите му осъзнават, че атакуващите не са обикновени човешки същества и че не е лесно да се спрат атаките им. Те не са вампири, не са обладан от духове, но и определено не са революционери – едно тяхно ухапване превръща жертвата в убиец и единственият начин да ги надмогнеш е, ако разрушиш мозъка им. Хуан решава, че най-добрият начин да се справи с проблема е да изкара някой лев от него.

Прожекциите на Juan de los Muertos са на 26 октомври от 20:00 в Дома на киното и на 31 октомври от 18:30 в Одеон.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

Третият филм с фантастични елементи е „Омарът“. Любовна история, която се случва в близкото бъдеще, където не-женените хора, според законите на Градът, са арестувани и изпращани в Хотелът. Там те са длъжни да намерят подходящ партньор за 45 дни. Ако не успеят, ги превръщат в животни по техен избор и ги пускат в Горите. Отчаян мъж избягва от Хотелът в Горите, където живеят Самотниците, и се влюбва, въпреки че това е против правилата.

Прожекциите на The Lobster са в кино Одеон на 24 и 28 октомври от 20:30 часа и в Дома на киното на 1 ноември от 21:00.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата