1 коментар
harry potter twilight

4 тийн фентъзита стават на сериали

Някогашната филмова мода мигрира към телевизията. Вижте кои са четирите поредици, които ще станат на сериали.

Поредица обявления развълнува аудиторията, макар повечето от тях основателно да са посрещнати на нож. Любими филмови поредици от преди 1-2 десетилетия ще бъдат римейкнати като сериали. Разбира се, преди да станат на филми, тези заглавия са били хитови книги, но за това сякаш не се говори твърде много – къде защото хартиеният оригинал е по-зле и от филма („Здрач“), къде защото авторът е недолюбван заради свои остарели и дискриминативни виждания („Хари Потър“). Общото при тези 4 римейка е, че филмите им не са излезли чак толкова отдавна, че публиката да е зажадняла за нова версия.

Хари Потър

Липсваше ли ви младият магьосник? Сигурно, макар че тази ваша любов не се пренесе в достатъчно количество към „Фантастични животни“ и мнозина от вас едва ли ще са готови да посрещнат нов сериал върху вече доста добри филми с широки обятия. В крайна сметка, римейкове трябва да се правят на провалени филми, за да има място за подобрение – тук това ще е трудно. HBO Max стоят зад този проект (скоро стрийминг услугата им ще се преименува на просто Max), като идеята им е всеки сезон да преразказва по една от книгите. Ще се направи опит сериалът да е максимално близък до оригинала, като Дж. К. Роулинг ще бъде отблизо ангажирана с продукцията. Warner Bros не са доволни от поредицата „Фантастични животни“ и явно смятат, че малко над десетилетие е достатъчна пауза за младия магьосник, така че ще поемат риска да разгневят феновете ако представят нещо по-малко от перфектно. Друг е въпросът доколко е необходима нова адаптация на самите фенове…

Здрач

Въпреки огромния им успех, никой не се нуждаеше от филмите по „Здрач“, в които глуповата гимназистка се залюбва със светещ вампир. Съвсем никой не се нуждае от сериал за същото. Това обаче не спира Lionsgate да инвестират в сериал, който 11 години след последния филм, да разкаже историята наново. Все пак, кино поредицата събра 3,4 милиарда долара – може би това означава, че интерес ще има и към сериала? Съмнявам се, но не е като да не съм грешил преди. Хейтъри на „Здрач“ имаше и преди време, но това не попречи на феновете му да се тълпят в киносалоните. Няма да ги спре и сега да хвърлят едно око на сериала.

Пърси Джаксън

Реакцията на новината за сериал по Пърси Джаксън е доста по-позитивна. Все пак там имаме само два филма, които са доста мразени заради творческите свободи, с които не само не допринасят към основната концепция, но и обиждат оригиналния материал. Правата върху франчайза преминаха от Фокс към Дисни при покупката на студиото преди няколко години, така че сега Дисни ще се размърдат и ще опитат да изградят наново екранния образ на Пърси. Работата по сериала върви от 2021 година и засега няма много новини, но все пак върви. Рик Риърдън и жена му, Беки, са въвлечени отблизо в продукцията, така че вероятно сериалът ще бъде по-близък на книгите и направен с повече любов. Очакваме по един сезон на книга и по 8 епизода на сезон. Обявено е, че те ще излизат на Disney+ и вероятно първи сезон ще бъде качен догодина.

Ерагон

Предвид скромната възраст на автора си, „Ерагон“ не е емблема на фентъзи литературата, но има страшно много фенове по целия свят. Популярността доведе до филм от 2006 година, който не постигна нищо – до голяма степен заради отдалечаването си от книгата. Отново говорим за права, преминали към Дисни при покупката на Фокс, а по тв-римейк се работи от миналата година. Историята и митологията на Алагезия са детайлни и обширни, така че сериалът звучи като много по-подходяща среда за адаптация. Повече екранно време ще даде възможност за по-добро светостроене и пълно представяне на авторовата идея. Сериалът е на ранен етап, като още дори няма избрани актьори. Знае се само, че първи сезон ще адаптира първата книга, като Кристофър Паолини е един от сценаристите.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата