1 коментар
el conde

Ами ако Пиночет беше вампир?

Трейлър за хорър сатирата от Чили El Conde.

Независимо дали са комунисти, фашисти или нацисти, диктаторите са общо взето еднакви. В Чили също са си имали такъв – Аугусто Пиночет е управлявал от 1973 до 1990 година, дошъл е на власт след преврат и е избил маса народ. Също като при нашия Тодор Живков, до ден днешен в Чили живеят хора, които тъгуват за изгубения режим и ненавиждат демокрацията, както и такива, които по-скоро биха си прерязали вените, отколкото да заживеят отново в такава обстановка. Диктаторите имат това свойство да разделят народите си дори и дълго след смъртта си.

Един от начините да се изследва заветът на Аугусто Пиночет е чрез киното – по-конкретно сатирата и черната комедия. Жанрът позволява да се завоалират, но все пак кажат някои истини, па макар и малко като на шега. Филмът El Conde, който тепърва тръгва по фестивалите, се очаква да бъде доста полемичен и интересен – той си представя, че Пиночет е всъщност все още жив и е 250-годишен вампир, който изведнъж е решил, че му е време да умира, защото ситуацията в семейството му става малко сложна, но най-вече защото е разочарован от това, в което се превръща образът му в общественото съзнание.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Естествено, става дума за арт филм – не очаквайте нещо толкова динамично, колкото е на трейлъра. Фантастичният елемент и сцените на ужаси не са толкова водещи, колкото средства за метафорично предаване на послания, така че феновете на традиционните хоръри и вампирски филми едва ли ще останат много доволни.

От друга страна, има немалък шанс филмът да бъде интересен, провокативен и дълбокомислен размисъл над завета на един от диктаторите, белязали втората половина на ХХ век. Темата е актуална и за нас, предвид продължаващите проблеми с неосъществения напълно преход и наличието на огромно количество хора в обкръжението ни, прехласващи се пред Путин и връзващи се на руската пропаганда. При всички положения, чилийската сатира изглежда като нещо нестандартно, което да заинтригува киноманите и да ни припомни за смисъла от съществуването на Netflix, чиято репутация в последно време върви стремглаво надолу.

Премиерата на „Графът“ по Netflix е на 15 септември – засега се маркетира само в САЩ, но очакваме да го видим достъпен и в българската версия на платформата.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата