notredame-acu

Assassin’s Creed Unity може да помогне на Нотр Дам

Моделите от култовата игра са идеални за ориентир при възстановяването на емблематичната забележителност.

Изображение с име: assassins creed unityОт онзи ден светът тъжи за катедралата Нотр Дам, чийто покрив изгоря и се срути. Оттогава досега редица богаташи и държавни лидери изразиха намерение да помогнат с дарения за възстановяването на Парижката Света Богородица, религиозен, културен, архитектурен и туристически символ на френската столица. Но колкото и милиарди евро да се похарчат, как може да се възстанови същия вид на сградата, ако няма достатъчно детайлни чертежи и заснемания?

Тук на помощ идва гейминг индустрията. Виртуално копие на катедралата присъства в Assassin’s Creed Unity, изградено с 3D-мапинг и много старание от дизайнерка в Ubisoft, която е работила по модела в продължение на 2 години. Историци и художници на текстури са работили месеци наред, за да се убедят, че всяка тухла в триизмерния модел е на мястото си и всичко отговаря на истината.

Разбира се, моделът не е перфектен, тъй като съдържа елементи, добавени след събитията от играта. Също така, много от иконите и произведенията на изкуството в катедралата не са точно възпроизведени заради авторските им права. Въпреки това, моделът може да бъде използван при възстановяването, защото е изключително детайлен. Така Assassin’s Creed Unity, която иначе не е най-добрата игра от поредицата, може да се окаже неочаквано полезна на света.

Друг модел, който вероятно ще влезе в употреба, е създаденият от Нешънъл Джеографик с лазерни скенери за тяхно предаване. Той е точен за всякакви разстояния до 5 милиметра.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата