1 коментар
suselov

Български учен от Харвард разглежда свръхземите

„Изток-Запад“ пусна на нашия пазар книгата „Животът на свръхземите“ от Димитър Съсълов, професор в Харвард и един от най-изтъкнатите български астрономи.

През 1543 г. Николай Коперник започва истинска революция с разбиването на геоцентричния модел на Вселената, доказвайки, че нашата планета не е в центъра на Космоса. Почти петстотин години по-късно започналата тогава революция върви към своя завършек. Точно както Земята не е центърът на Сътворението, така и животът върху нея може би не е уникален и свойствен само за нашия планетарен дом… Може би или със сигурност?

Това е основният въпрос в новата книга „Животът на свръхземите“, която „Изток-Запад“ тази седмица издаде на български. Авторът би трябвало да ви изпълни с чувство на патриотизъм – Димитър Съсълов е един от най-изтъкнатите български астрономи, международно признат учен и професор в Харвардския университет. Той е и основател и ръководител на харвардската инициатива „Извори на живота“. Изследванията му са отразени от основни медии като „New York Times” и „Boston Globe”. Проф. Съсълов е бил презентатор на конференциите за популярна наука TED и на форума Davos.

Неговият роман ни повежда на лов в търсене на обитаеми планети и извънземни форми на живот. Съсълов разказва как откриването на т. нар. „свръхземи“ (скалисти планети като нашата Земя, но обикалящи в орбита около други звезди) могат да дадат отговор на основните въпроси за произхода на живота тук… а и навсякъде другаде. Разбира се, възможно е да успеем преди това да намерим отговорите първо на Земята.

След като проф. Съсълов и други астрономи вече са открили планети, в чиито атмосфери се наблюдава смес от химични елементи, съвсем различна от познатата ни, учените започнаха да изследват невижданата до този момент биохимия, която би могла да се случва на подобни извънземни светове. Това познание може директно да бъде използвано в синтетичната биология, целяща създаването на изцяло нови форми на живот. Ето защо е по-вероятно да открием „извънземния“ живот най-напред тук, в някоя земна лаборатория, а не на далечна планета, намираща се на хиляди светлинни години от нас. Научната фантастика скоро може да стане реалност.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата