3 коментара
into the night

Белгийска фантастика по Netflix

Трейлър за сериала Into the Night.

Един от най-големите позитиви на Netflix е, че дава платформа на различни творци от целия свят да покажат какво могат. Това води до голямо количество продукция с не чак толкова добро качество, но и внася отдавна чакано разнообразие при филмите и сериалите, особено в нашия жанр. В петък беше качен първи сезон от Into the Dark – белгийски постапокалиптичен трилър (в който обаче има и много българско участие зад кадър, със сигурност над половината от имената във финалните надписи са български). В него става дума за самолет, който винаги трябва да лети на Запад. Слънцето изведнъж е станало смъртоносно и е унищожило почти целия живот на Земята, а единствената надежда на оцелелите е да правят всичко възможно да пътуват все в нощта.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Сериалът всъщност е вдъхновен от роман от Яцек Дукай (фенове сме му заради „Други песни“), който не е издаван в България – The Old Axolotl. Романът обаче е много по-хардкор фантастичен и действието му се развива много след събитията от сериала. Създател и продуцент е Джейсън Джордж, който е работил и по други подобни международни нетфликсови продукции – „Джин“, „Подарък“, „Пазителят“, но и по по-известни сериали като „Наркос“, „Скандал“ и „Черния списък“. Актьорският състав е реклама на глобализма с известни в страните си актьори като Полин Етиен (от Белгия, участвала и в „Монахинята“), Лорен Капелуто (от Белгия, участвал в сериала „Върнатите“), Стефано Касети (от Италия, участвал в минисериала „Бебето на Розмари“ от 2014 г.), Мехмет Куртулус (от Германия, но с турски произход, участвал в „Пазителят“), Ян Бийвоет (от Холандия, с роля за четири епизода от „Остри козирки“), Ксавери Шленкйер (от Полша), Алба Гая Белуги (от Франция, позната дори и у нас от „Отдел „Фалшива самоличност“), Регина Бикинина от Русия и др.

Първи сезон се състои от шест епизода, всеки по 35-40 минути. Достъпни са за гледане в Netflix, като основно в тях се говори на френски, но различните персонажи говорят на собствените си езици в някои сцени, така че се чуват също италиански, руски, полски и др.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата