neil-gaiman-lantern 2

Честит рожден ден на Нийл Геймън и Роланд Емерих!

На 10 ноември празнуват двама популярни рожденици.

От време на време (когато няма много новини) се сещаме да честитим рождени дни на личности, допринесли за жанра, или пък да си спомним за такива, които вече не са сред нас. Но днес нямаме повод да сме мрачни, а само да се веселим. Британецът Нийл Геймън става на 57 години, а германецът Роланд Емерих – на 62.

Изображение с име: 07_roland_lgl
Макар и да има някои криви стъпки в кариерата си, Емерих си остава един от най-уважаваните режисьори на Холивуд.

Роланд Емерих е известен преди всичко с филма си „Денят на независимостта“. Той е 11-тият най-успешен кинорежисьор в света, като филмите му са събрали над 3 милиарда долара приходи. Направил е също „Старгейт“ (оригиналния филм, не сериала), „Универсален войник“, „Годзила“ от 1998, „След утрешния ден“ и др. Повечето му филми са оплюти от критиците, но това не пречи на успешното му представяне в бокс-офиса.

Нийл Геймън твори от много отдавна, но в последно време започна да става по-известен покрай екранизации на негови произведения. С интерес следим сериала „Американски богове“, направен по негова книга, и чакаме комикса му Sandman да бъде филмиран. Филмът Stardust също е по негов роман, макар и да не е особено успешен, а анимацията Coraline е по негов сценарий. За читателите си той е станал любим още в първия си роман, колаборация с Тери Пратчет – „Добри поличби“. Популярна е и първата му творба, детската „Книга за гробището“. У нас има преведени също „Скандинавска митология“, „Од и ледените великани“, „За щастие, млякото“, „М като магия“, „Спящата и вретеното“, „Американски богове“, „Внимание, психоспусък“ и др. За телевизия пък е писал още Neverwhere, Beowulf и епизоди на „Доктор кой“ и „Вавилон 5“ и др.

Да са живи и здрави и двамата още много години!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата