2 коментара
jedi rt

Джедайски проблеми в Австралия

Джедайството се превръща в една от най-практикуваните религии на континента.

В съвременния цивилизован свят няма много място за религия, но пък има предостатъчно възможности за проявяване на хумор. Пример за това е Австралия, където почти една четвърт от хората са атеисти. Въпреки това, голяма част от тях (65 486 души или 0,3% от населението, за да бъдем точни) са отбелязали по време на преброяването през 2011 година, че те са джедаи по религия. Очевидно става дума за майтап, но това са повече хора, отколкото са православните вярващи в страната.

Въпреки че изглежда сякаш група хора са си направили безобидна шега, Фондацията на атеистите в Австралия бие тревога. Причината е, че такива големи числа изкривяват статистиката и накрая излиза, че повече хора в Австралия са религиозни, отколкото всъщност са. Така правителството взима решения за големи публични разходи за вярващите въз основа на погрешни данни, а имиджът на Австралия се променя в грешна посока. Ето защо фондацията е повела специална кампания за майтапчиите, приканвайки ги да отбележат „Без религия“ във въпросника от преброяването, което предстои тази година. Ето и плакатът, който използват за промоцията.

jedi religion

Ясно е, че „джедаите“ не са смирени вярващи, освен ако не са върли фенове на „Междузвездни войни“ до степен, в която да възприемат поредицата като основа за своя религия (малко вероятно). Като фен на фантастиката не виждам нищо лошо в това тя да се промотира и нейната сила да се демонстрира по такива начини, а и едва ли 0,3% изкривяване на статистиката би объркало правителството. От друга страна, вероятно е тази година процентът да бъде по-голям заради популярността на Star Wars: The Force Awakens от 2015 г., а атеистите сигурно се надяват за първи път да излязат на първо място в преброяването (в момента те са 22% и са на второ място, докато католиците са 25%) и ще разчитат на всякакви източници, за да излязат напред.

Майтапът не е популярен само в Австралия – в Нова Зеландия има най-много джедаи на глава от населението – 1,5%. Значително количество хора са отбелязали джедайството като религия и във Великобритания, Канада и Европа. Миналата година проблеми имаше дори в Турция, където университетите започнаха да строят джамии в дворовете си в отговор на „голямото търсене“ (да не си помислите, че е правителствен натиск). Студентите реагираха с кампании да бъдат построени и други храмове в името на равенството и демокрацията, като в университета Докуз Ейлюл в Измир учащите поискаха джедайски храм. В петицията имаше мотиви от типа „Има все по-малко джедаи на Земята, а най-близкият храм е на милиарди светлинни години оттук“ и „Необразованите падауани се обръщат към Тъмната страна“. Бяха събрани над 6000 подписа, но резултат, естествено, нямаше.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата