jekyll

„Джекил“ на Стивън Мофат става на американски филм

Преждевременно спреният сериал ще има нов живот отвъд Океана.

jekyll-2007-2Изглежда Холивуд отново ще търси вдъхновение във Великобритания за кино проектите си. Наред за адаптиране е сериалът „Джекил“ на Стивън Мофат и BBC, правата за което са закупени от Lionsgate. Компанията ще превърне сериала във филм, като за сценаристи са наети Антъни Багароци и Чарлз Мондри. Двамата не са особено известни, като най-голямото им постижение досега е помагането в сценария на The Nice Guys с Ръсел Кроу и Раян Гослинг.

Jekyll е нещо като продължение на емблематичния роман на Робърт Луис Стивънсън, в което главен герой е доктор Том Джакман, потомък на Хенри Джекил. Джакман също си има зло алтер-его, което от време на време контролира тялото му и също започва да се нарича Хайд. Въпреки че сериалът е харесван, той си остава само с 6 епизода и без завършек – Стивън Мофат е готов със сценарий за втори сезон, но BBC не желае да го финансира. Впрочем, продуктът е от 2007 година, преди Мофат да поеме юздите на „Доктор кой“ и да придобие слава с „Шерлок“. Няма общо с миналогодишния „Джекил и Хайд“ на ITV.

Изборът на Lionsgate е любопитен, предвид че можеха просто да направят своя версия, без да купуват ничии права – Робърт Луис Стивънсън е отдавна починал и интелектуалната му собственост вече е свободна за ползване. Междувременно, сериалът е с доста кратък живот и спокойно може да се възприеме като провал – след като няма завършек. Явно някой в компанията много държи да направи филм именно по телевизионната версия.

Все още няма режисьор или актьори към проекта, а сценаристите определено не са от най-високопрофилните, но все пак ще следим какво ще се получи.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата