1 коментар
Krampus-poster1t

Един хорър за мразещите Коледа

В Krampus едно семейство ще преживее (всъщност, не е сигурно) най-ужасната Коледа в живота си!

Нали знаете как всяка Коледа по телевизията тръгват (освен „Сам вкъщи“) едни топли и трогателни семейно-сплотяващи филми, романтични комедии с коледен дух, биографии на Исус Христос и тем подобни буламачи, които да допълнят прекрасния празник? Е, ако сте от тези, за които това време е просто ад, вероятно този филм ще ви хареса. Семейството в него също мрази коледните сбирки, но то ще мине през един съвсем различен и потенциално смъртоносен кошмар.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Какво може да е по-страшно от това къщата ти да бъде нападната от ужасяващо чудовище? По-страшно е къщата ти да бъде нападната от ужасяващо чудовище по време на семейна сбирка! В този филм определено ще има и комедиен аспект, но стряскащите моменти са си добри.

Krampus-poster1Автор на филма е Майкъл Дохърти, който стана известен с Trick ‘r Treat – филм, посветен на Хелоуин. Той има и по-сериозни заглавия във филмографията си, тъй като е помагал за „Х-мен 2“ и „Супермен се завръща“, а скоро ще му излезе и „Х-мен: Апокалипсис“. Изгряващият режисьор/сценарист вече има прилична фен-база, която чака „Крампус“ с нетърпение. Според официалното резюме, в Krampus става дума за момче, което силно вярва в Дядо Коледа, но дисфункционалното му семейство го кара да преосмисли целия празник – точно когато виелица и спиране на тока възвестяват пристигането на Крампус.

Въпросното чудовище е от европейския фолклор и е нещо като антипод на Дядо Коледа. Докато последният дарява добрите деца с подаръци, Крампус наказва лошите. В случая явно цялото семейство е палувало през годината, защото всички изглеждат застрашени.

Дохърти нарочно е наблегнал на наказателния аспект и коледните емоции, за да направи филма си с послание и поука. Неговото чудовище не е неуязвимо и фиксирано върху целта, то обича да си играе с жертвата, наслаждава се на преследването като между котка и мишка, забавлява се, за да бъде по-страшно за зрителя.

„Крампус“ излиза на 4 декември.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата