1 коментар
bbjg

Гей скандал около „Красавицата и Звяра“ на Дисни

Малък, почти незабележим гей момент породи критики и конфликти.

В Дисни знаят как да правят хубави филми, които да се харесат на всички. Причината за това понякога не е толкова творческа, колкото маркетингова, но така или иначе – работи добре. В последните години темата за различната сексуалност се отърси от табутата и ЛГБТИ-персонажи започнаха да намират място във филми и сериали. Целта им е да репрезентират обществото по-добре – максимално много хора, принадлежащи към различни социални групи и малцинства да имат свой представител на екрана. Така те се чувстват ценени и уважавани, а останалата част от зрителите се учат, че съществуването им е напълно нормално и равностойно на останалите.

Изображение с име: josh-gad-2000От време на време обаче се получават гафове и дори Дисни не са имунизирани срещу такива. Хомофобията все още е много силна и всякакво подемане на гей-тематика се възприема на нож от тези, които смятат, че това е неестествено и/или заслужаващо забрана. Затова, когато режисьорът на предстоящия римейк „Красавицата и Звяра“ обяви, че един от персонажите във филма ще има странична гей-сюжетна линия, около Beauty and the Beast се зароди неочакван скандал.

В интервю за гей-списанието Attitude Бил Кондън е разкрил, че ЛеФо, изигран от Джош Гад, който е поддържащ персонаж за основния злодей Гастън, ще има малък момент, отнасящ се до неговата сексуалност: „ЛеФо е някой, който понякога иска да бъде като Гастън, а друг път иска да го целуне. Той е объркан за желанията си. Някой, който тъкмо разбира, че има тези чувства. И Джош го показва по много деликатен и изискан начин. Това му се отплаща в края, който не искам да разкривам, но става дума за хубав, очевидно гей момент във филм на Дисни“.

И докато по-голямата част от ЛГБТИ-обществото се радва на поредната си победа, други се възмущават. Появи се кино в Алабама, което отказа да покаже филма. Неговият собственик написа във Фейсбук: „Ако не мога да гледам филм без Господ или Исус да седи до мен, то аз нямам работа да го показвам. Знам, че някои няма да се съгласят с решението. Няма проблем. Но ние сме преди всичко Християни. Няма да правим компромис с ученията на Библията“. Новината стигна и до Русия, където Министърът на културата, Владимир Медински е заявил, че може да го забрани, ако противоречи на закона срещу гей-пропагандата от 2013 г. Той обаче е доста по-дипломатичен и казва само: „Веднага щом получим копие на филма със съответните документи за дистрибуция, ще го оценим според закона“. Реакцията му идва след доста по-остро изказване на Министър-председателя Витали Милонов, който иска филмът да бъде забранен ако съдържа „елементи на пропаганда на хомосексуализъм“ и наистина е „безсрамна пропаганда на греха“.

Наложи се Бил Кондън да се обяснява в следващо интервю, че цялото нещо се е раздуло извън всякакви граници: „О, Боже. Може ли да ви кажа? Правят от мухата слон. Това е просто малък момент, с който се забавлявахме. Гледахте филма, нали? Знаете какво имам предвид. Моментът е толкова естествен, искрен и чист – ако хората не знаеха, за тях щеше да бъде приятна изненада“.

Джош Гад в последствие също е коментирал, като е отрекъл в сценария да е изрично посочена сексуалността на ЛеФо, с което малко противоречи на думата „очевидно“ в спойлера на режисьора пред гей-списанието. Въпреки това, той е „поласкан да има този момент като част от историята на героя си“. Според критиците, които вече са имали възможност да гледат „Красавицата и звяра“, наистина моментът е кратък и завоалиран.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Подобен скандал се разду и миналата година около „Стар Трек Отвъд“ заради сцена от буквално половин секунда, в която второстепенният персонаж Сулу се прегръща с мъж, за когото се намеква, че е негов съпруг. Тогава също се разразиха колосални интернет-битки на критици и защитници за малък детайл, който няма никакво значение.

В крайна сметка, това може би е един от много малкото маркетингови рискове на Дисни. От една страна, компанията иска да включва лека-полека повече персонажи с различна сексуалност, за да допадне на по-голяма част от зрителите и да не изостава от времето. От друга, ако този ход е предприет твърде рано, може да навреди на приходите, дори и класика като „Красавицата и Звяра“ да е практически сигурен успех, а анализаторите да предвиждат чупене на рекорди.

Ще видим за какво точно става дума и дали ще има отражение върху финансовия резултат след като филмът излезе на 17 март.

 

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата