metal hurlant

Хеви метъл фантастика

Не се лъжете от заглавието, не става дума за филм с шумен саундтрак, а за нов сериал-антология с много от любимите ни актьори.

Изображение с име: joe flanigan metal hurlant
Звездата от "Старгейт: Атлантида" Джо Фланиган се завръща към жанра

Ако сте чували за стария френски комикс Metal Hurlant Chronicles / Heavy Metal, то тази новина трябва да ви докара до оргазъм. Ако не сте, то е добре да знаете, че този комикс, макар и френски, е бил много известен за времето си и е оказал огромно влияние върху развитието на жанра по целия свят. От него са произлезли два анимационни филма – един от 1981 година и един от 2000, които обаче не са пожънали особен успех.

Режисьорът на „Седем“ и „Социалната мрежа“ Дейвид Финчър явно е фен на оригинала, защото се опитва да го адаптира за американското кино от години. Уви, тази статия не е за него, тъй като неговите усилия все още не са довели до готов продукт.

„Тежък метал“ (може и да звучи малко тъпо на български, всъщност не се знае дали заглавието ще се превежда) се реализира не къде да е, а в родната си Франция. Не се притеснявайте, все пак ще се говори на английски, за да се приеме по-добре международно. Интересът на феновете на фантастиката по света обаче ще се подклажда и от още един много похвален факт – сериалът ще събере в себе си цяло съзвездие от жанрови звезди и майстори на бойните изкуства. В първия епизод ще видим Майкъл Джей Уайт („Черния рицар“, „Смъртоносна битка: Заветът“) и Скот Адкинс („Непобедимите 2“, „Универсален войник: Ново измерение“), а по-нататък можем да очакваме Кели Брук („Пираня“, „Смолвил“), Джо Фланиган („Старгейт: Атлантида“), Джеймс Марстърс („Бъфи“, „Ейнджъл“, „Торчууд“, „Смолвил“, „Каприка“), Рутгър Хауър („Блейд Рънър“, „Батман: Началото“, „Син Сити“, „Бъфи“ – филма, „Лекс“), Мат Мюлинс („Смъртоносна битка: Заветът“), Мишел Райън („Биомеханичната жена“, „Мерлин“, „Доктор кой“), Дейвид Бел (изобретателят на паркура, изкуството да се движиш максимално ефективно във въздуха) и др.

Heavy Metal няма да има обща история, а ще е антология на принципа на „Зоната на здрача“ и „До краен предел“, където всеки епизод има различни истории и герои. Продуцират се два сезона накуп, всеки по шест серии, като първият пакет ще се излъчи през април, а вторият през ноември. За пилотните два епизода вече има и тийзър. Обстановката е по-скоро като за фентъзи, като не броим огромния силоноподобен робот накрая:

Бутон за зареждане на YouTube видео

В България AXN Sci-Fi ще побърза да покаже пръв сериала, като още не се знае кога точно през 2012 ще стане това, но аз лично чакам да го видя с нетърпение.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата