'Sights of Death' film photocall, Rome, Italy - 23 Jan 2014

Почина Рутгер Хауър

Актьорът от „Блейд Рънър“ и с редица запомнящи се персонажи в сериали вече не е сред нас.

Изображение с име: rutger hauer brАктьорът Рутгер Хауър е починал на 19 юли след кратко боледуване и е бил погребан днес. Новината беше потвърдена от агента му и в момента обикаля световните медии.

Най-забележимото изпълнение в кариерата на Хауър е на злодея с душа Рой Бати от култовия „Блейд Рънър“ през 1982 г. Там той игра срещу Харисън Форд и под режисурата на Ридли Скот.

Първите си роли Хауър получава още през 60-те в родната му Холандия. През 1973 г. филмът с негово участие Turkish Delight получава Оскар за най-добър чуждестранен филм. След това още три филма стават мини-хитове в САЩ по инди- и арт-кината, което става достатъчно, за да бъде забелязан в Холивуд. Така той се издига до международна слава и започва да получава все по-високопрофилни роли.

Киното ще запомни Хауър още с неговите персонажи от „Батман: Началото“, „Бездомник с двуцевка“ и др. Той изигра злодея във филма „Бъфи – убийцата на вампири“, от който тръгна целия сериал. По-забележимите му роли в телевизията са в „Десетото кралство“, „Истинска кръв“ и „Канал Нула“, въпреки че има още много гостувания из различни продукции. Приносът му към фантастиката не е бомбастичен, Хауър никога не е бил суперзвезда, но е стабилен и съдържателен. Все още има няколко продукции с негово участие, които тепърва ще излизат, включително руския „Вий 2“, където играят и звезди като Арнолд Шварценегер и Джеки Чан.

Дано почива в мир!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата