paziteli rrr2

Един от любимите ми филми за годината

Ревю на филма „Пазители на галактиката“ от Станимир Ставрев

guardians-of-the-galaxy-movie-poster1Харесвате ли „Междузвездни войни“? Ако и вие сте от хората, които броят дните до 7-мата част на епичната космическа сага, значи вече имате причина да празнувате. Чакането свърши и филмът, който всички искаме, е тук, макар и с друга визия и име. Вдъхновен от комиксите на Марвел, „Пазители на галактиката“ е може би един от най-хубавите и забавни филми на 2014. За разлика от установения тон и атмосфера на останалите продукции на вече закупеното от Дисни студио, „Пазители на галактиката“ показва режисура в една доста неочаквана посока. Силно повлиян от филми като „Междузвездни войни IV: Нова надежда“ и „Индиана Джоунс: Похитителите на изчезналия кивот“, режисьорът Джеймс Гън успява да сътвори един истински забавен и носталгичен приключенски филм, който ще ви върне отново в детските години.

Колкото и предубедени да отидете на „Пазители на галактиката“, шансът да намерите нещо, заради което да се насладите на филма, е огромен. В моя случай, макар и да предполагах, че филмът ще ми хареса много, въобще и не подизирах, че ще се окаже един от любимите ми за тази година. Още в началото, когато Звездния повелител Питър Куил обира гробница с танцова стъпка под огромния ретрожълт надпис на филма и музиката на Come And Get Your Love на Redbone от 1976, вече ми беше ясно, че филмът ще бъде рядко готин и свеж.

Като сюжет, „Пазители на галактиката“ със сигурност няма да ви изненада с нищо. Пътищата на група идиоти се пресичат случайно и заедно те трябва да пренебрегнат вътрешните си конфликти и предразсъдъци, за да се противопоставят на голяма заплаха. Моето мнение винаги е било, че не е задължително една история да бъде абсолютно оригинална, за да бъде успешна. Важното е всичко в нея да е изпипано добре, с нужните стил и умения, които превръщат една посредствена история в много добра. Това със сигурност е случаят с лентата на Джеймс Гън, който успява да адаптира една комикс история във филм за всички. Комикс феновете могат да се насладят на всички препратки към оригиналните книги и злото свръхсъщество Танос, камъните на безкрайността и потенциалните възможности за смесени филми с Пазителите и Отмъстителите на едно. Феновете на фантастиката пък ще открият един духовит фантастичен уестърн, изпълнен с разнообразие от извънземни, планети и космически екшън, който ще ги върне поне двайсетина години назад.

guardians-galaxy-movie-trailer-humorВъпреки всички плюсове, които изредих досега, това, което прави най-силно впечатление всъщност, са персонажите и колко добре работят те за филма. Ако преди няколко години ви бях казал, че през 2014 всички ще са луди по игрален филм с говореща миеща мечка и ходещо дърво, сигурно щяхте да ме обявите за луд. Групата откачалки, водени от авантюриста Питър Куил, провъзгласил се за Звездния повелител, миещата мечка Рокет, говорещото дърво Груут, наемната убийца Гамора и жадуващия за отмъщение Дракс Унищожителя, са комбинация, която ще ви забавлява през всичките 121 минути от филма.

Тайната зад успеха на персонажите е актьорският състав, който ги представя. Крис Прат, любим на хората по цял свят като гласа на Емет Бриковски от „Лего: Филмът“, изиграва ролята на самотния плячкосник Питър със завидно умение и харизма. Супер готин и идиотски забавен, Крис Прат успява да пречупи филма през своята призма, допринасяйки за цялостното усещане. Гамора, изиграна от Зоуи Салдана, позната на сайфай феновете като Ухура от „Стар Трек“ и синята мацка от „Аватар“, сега се превъплъщава в убийствена зелена извънземна, която успява да предостави нужната доза сексапил и всъщност партнира доста добре на Дейв Батиста и Крис Прат.

Една от най-големите изненади във филма е колко добре се представя Дейв Батиста. Всички сме наясно, че като бивша кеч звезда, многократният световен шампион в тежка категория със сигурност ще изглежда страхотно в екшън сцените. Това, което никой не очаква обаче, е колко добре написан и изигран е персонажът му Дракс Унищожителя. Без да издавам най-сладкото от филма, ще кажа, че режисьорите и сценаристите наистина са се постарали да прикрият слабостите на Батиста като актьор и да подсилят силните му страни. Резултатът е изумителен, превръщайки Дракс Унищожителя в един от най-готините и естествени герои на екрана. Не на последно място са, разбира се, и Вин Дизел като хуманоидното дърво Груут и компютърно създадения образ на Рокет, озвучен от Брадли Купър. Въпреки че мнозина няма да разпознаят каква точно освен гласова е ролята на Вин Дизел за Груут, истината е, че с технологията Motion Capture Вин Дизел всъщност изиграва повечето сцени и е пряко отговорен за движенията и израженията на персонажа. Брадли Купър пък, макар и единствено допринасящ с глас, ще остане в съзнанието ви като един от най-ярките образи на филма и един от най-добре озвучените герои досега.

guardians-of-the-galaxy-team-21Злодеят на филма, Ронан, изигран от Лий Пейс, познат на мнозина като бащата на Леголас, Крал Трандуил от „Хобит“, показва точната мярка могъщество и присъствие, присъщи на еднопластов Марвел злодей. За жалост, въпреки че е изиграна добре, самата роля не е развита достатъчно, за да направи образ, подобен на Локи, Жокера, Бейн или Генерал Зод.

Останалата част от актьорския състав – Глен Клоуз, Карън Гилън и Майкъл Рукър (братът на Дарил от „Живите мъртви“) – също се представят много добре, макар да са абсолютно засенчени от Пазителите на галактиката.
Музиката и ефектите са страхотни, подсилвайки атмосферата на филма с красиво заснети и спиращи дъха моменти. Визуално изживяването е едно от най-приятните, които съм виждал наскоро, и 3D Imax е почти задължителна инвестиция.

Лично за мен „Пазители на галактиката“ е най-добрият проект на Марвел досега и един от най-удовлетворяващите филми, които може да гледате това лято. Ако сте фенове на комикси, фантастика, приключенски филми или просто обичате да се забавлявате, то това е филмът, който със сигурност не искате да изпуснете.

 

БележникМоята оценка:

История – 4.5
Герои – 6
Режисура и ефекти – 6
Актьорска игра – 6
Eлементи на изненада – 4.5
Теми за размисъл – 5
Емоционален заряд – 6
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 6

Общ успех: Отличен (5,60)

За ревюто на Петър Атанасов кликнете тук.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата