1 коментар
green-knight-1

Хорър-версия на легендата за крал Артур

Трейлър за филма The Green Knight или „Зеления рицар“.

Виждали сме безброй филмови адаптации на легендата за крал Артур, коя по-приемлива, коя ужасна, но като тази сега едва ли сме гледали скоро. Тя превръща историята в чист ужас, а брандът, разбира се, е на студиото А24 („Гретел и Хензел“, „Наследствено“, „Вещицата“). На всичкото отгоре, в главните роли са талантливи млади актьори като Дев Пател, Алисия Викандер и Джоел Едгъртън.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Тук конкретният източник на адаптацията не е точно легендата за крал Артур, а романът от 14-ти век „Сър Гауейн и Зеленият рицар“. Гауейн е племеникът на крал Артур и един от рицарите на Кръглата маса. Той ще се изправи срещу Зеления рицар – гигантски странник със смарагдова кожа.

Романът се състои от 2500 стиха, разделени на 4 части. В него Зеленият рицар сам се явява пред крал Артур и рицарите му докато пируват и отправя предизвикателство – някой може да го удари с брадва, но ако оцелее, след година ще му върне удара. Гауейн отговаря на предизвикателството и отсича главата му. Зеленият обаче вдига главата си и си я слага обратно, при което ангажира младока да се срещнат след 1 година. На следващата година Гауейн се озовава в замъка на лорд Бертилак, където на практика открадва зелен пояс, който ще го предпази от наранявания. Накрая се оказва, че Зеленият рицар е именно лорд Бертилак – той пощадява Гауейн и не отсича главата му, но целта му е изпълнена – рицарят е съгрешил и е предал добродетелите на Кръглата маса.

Ще видим каква част от оригинала ще бъде пресъздадена във филма и каква част ще бъде измислица. Вероятно ще се наблегне на свободната интерпретация с цел повече хорър.

Премиерата ще бъде през лятото, поне по света. В България все още никой не купува филмите на А24 за широко разпространение, което става все по-изненадващо с всяка изминала година, изпълнена с техни успешни предложения.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата