5 тъпи филма от 2021, на които не обърнахме внимание навреме

Няма да загубите много, ако си спестите Lamb, The Colony, Voyagers, Prisoners of the Ghostland, The Green Knight

Януари е месец, който отделям за наваксване с филми и сериали от предишната година. Все пак ни чакат класации и аз трябва да съм сигурен, че съм гледал максимално количество продукции, преди да раздам точките си на най-добрите. Уви, за да стигна дотам, трябва да мина и през сериозно количество плява. Ето пет филма, на които със сигурност няма да дам точки в класацията (освен един, на който сигурно ще дам отрицателна, ако не изскочи някой още по-отчайващ претендент).

5. Lamb

Исландски хорър на А24 с изродска концепция и Нуми Рапас? Да, моля! Бавна семейна драма с рязък и незадоволителен край? Ми не, мерси. „Агне“ може да е най-малко тъпият филм от петте тук, не съжалявам, че го гледах, но не бих го и препоръчал. Бездетна двойка живее на майната си и се занимава с овцевъдство. Един ден една от овците ражда странно бебе – с агнешка глава, но човешко тяло. Двойката си осиновява бебето и си го гледа като свое, но това противоестествено начинание ще си има съответната цена. Началото е изключително мудно, става сравнително интересно след появата на човекоагнето, а идеята за край е страхотна, но се развива страшно бързо и по-скоро разочарова. Не е стандартен филм, има оригиналност и интрига, но няма нито действие, нито особено дълбока идея. И А24 започват да прекаляват с лъжливите зарибяващи трейлъри, така че заслужават да бъдат укорени.

4. The Colony

С Роланд Емерих като изпълнителен продуцент и Иън Глен в ролята на злодея, очаквах от „Колонията“ да бъде на по-високо ниво от курсова работа на първокурсници в НАТФИЗ. Разказва за космонавтка от Кеплер 209, която е единствената оцеляла от втората мисия към Земята. Навремето хората са изпратили последните си оцелели да колонизират друга планета, защото са съсипали нашата, но там всички са безплодни и няма как да се размножават. Две поколения по-късно (е, явно първите са имали как да се размножат, но да не задълбаваме в логиката) Земята изглежда се е повъзстановила и кеплерци изпращат две мисии до нея. Първата изчезва безследно, като в нея е и бащата на главната героиня. От втората оцеляват само тя и още един, но той бързо умира. Космонавтката попада на селище с диваци, а след това и на оцелелите от първата мисия, които обаче са станали по-самовлюбени, тъпи и безскрупулни дори от нацистите. Сценарият е безобразно слаб и следва изтъркана формула, персонажите са по-плоски от дъски, обрати няма, както няма и особен смисъл от гледането му. Интересни ми бяха само първите няколко минути, и то защото не бях гледал трейлъра, който разказва филма достатъчно подробно.

3. Voyagers

Колин Феръл и космически кораб? Звучи интересно, въпреки многото дечурлига. Уви, също толкова банален е, колкото и горният, само че е по-претенциозен. Колин Феръл е изпратен с група деца на много дългосрочна мисия. Той трябва да ги надзирава и обучава, а те ще се възпроизвеждат, за да могат внуците им да колонизират чужда планета. За да бъдат потиснати животинските им импулси, децата пият синя течност. Един ден обаче те откриват какво им се дава и спират да го пият, което вади наяве най-долните им инстинкти – да се бият, да рушат и да правят безразборен секс. Концепцията не е никак оригинална, а тук е и твърде хиперболизирана. Разбирам, че тези тийнейджъри са расли в космоса без много интелектуални стимули, но не е възможно да са чак толкова тъпи и откачени. „Пътешественици“ можеше да бъде по-зле, но можеше и да не съществува изобщо – второто е за предпочитане.

2. Prisoners of the Ghostland

Не съм фен на Никълъс Кейдж, но тук трейлърът ме зариби много. Обожавам „Лудия Макс: Пътят на яростта“ и бих гледал всякакви опити за негови копия, особено ако са събрали толкова силни хвалби. Уви, тук лудостта определено не е моят тип. Шедьовърът на Джордж Милър не е шедьовър само защото е откачен – там всеки детайл беше внимателно обмислен и натоварен с огромно количество предистория. Екшънът беше върховен не само защото имаше бум, бам и шат-шат, а защото всеки момент от боевете и преследванията беше изпипан до съвършенство. Тук нямаме нито това старание, нито това количество вложена мисъл. Просто нискобюджетно копие, което не впечатлява с нищо. Никълъс Кейдж е натоварен с мисията да открие дъщерята / робинята на мафиота и да я върне при него. Накрая, разбира се, двамата с нея ще го победят. Признавам си, че бях толкова отегчен, че превъртах някои моменти. Докато горните три филма все пак ставата за губене на време (само ако имате много такова), ласкаво можем да ги обявим за средняшки и да ги забравим, „Затворници на призрачната земя“ е дразнещо тъп. В никакъв случай не препоръчвам тази глупост, стойте далеч от нея.

1. The Green Knight

Шампионът по тъпотия и разочарование е „Зеленият рицар“. Той е по-красив от всички други в тази класация, както и правен с повече бюджет и мисъл. Лошото е, че само режисьорът си я разбира. Пълен е с wtf-моменти, излишно дълги монолози, откъслечни приключения без ясна цел. Претрупан със символи и претенции, но скромен откъм смисъл. Сър Гауейн е лентяй и тъпак, но хората около него настояват, че съдбата му е отредила величие. Един ден в двореца пристига странно същество, което отправя предизвикателство на рицарите – който го победи в бой ще се радва на слава и почести, но след една година ще трябва да се съгласи на реванш… Гауейн прави възможно най-тъпия избор и отсича главата на чудовището, но това не го убива. Така, след 1 година, той е длъжен да отиде при него и да му подари своята. Ако по някаква случайност оцелее, величието в съдбата му ще се реализира – лошото е, че шансовете му не са големи. Шампион по простотия беше няколкоминутен кадър, в който Гауейн е в безсъзнание, а камерата се върти из гората около него и за известно време го виждаме като труп – един потенциален изход от неговото пътешествие. Според интелектуалците, този кадър цели да накара зрителя да се замисли за собствената си смъртност… Наречете ме тъп, задето не съм разбрал дълбокото послание, и се загърнете с артистичния си шал, но аз предпочитам да се обеся на него, вместо да си губя времето с болезнено скучни и претенциозни бози. А24 тръгнаха силно преди няколко години, но в днешно време явно пускат само глупости, стигнали до нас заради силните си трейлъри и маркетинг. Определено вече ще имам едно наум като видя трейлър на това студио, че той ще бъде минимум 100 пъти по-хубав от самия филм.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Drago

A Matrix 4?