1 коментар
my nie

И руснаците си правят стилна антиутопия

Трейлър за филма „Мы“.

„Ние“ (на руски: „Мы“) е антиутопичен роман на Евгений Замятин от 1920 г. Може да не е сред най-големите класики, но е доста уважаван в Русия, а е бил преведен и на много други езици в своето десетилетие и оказва немалко влияние върху развитието на антиутопията като жанр. Дори се смята за едно от вдъхновенията за „1984“ на Джордж Оруел. У нас е публикуван неколкократно, включително като част от сборника „Черно слънце“, а също и самостоятелно от изд. „Фама“.

Романът е критика на тоталитарното общество, в която е описан свят на хармония и конформизъм, а целият свят е обединен в една тоталитарна и механизирана до краен предел държава. Човешката личност е сведена до номер, поробена от достиженията на науката и технологията, а обществото е идеално функциониращ мравуняк.

Е, сега руснаците са решили да си го филмират. И първият трейлър изглежда доста добре, макар и не особено оригинално за съвременния фен на жанра.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Сюжетът на филма се развива след апокалипсис. Историята разказва за инжинер на име Д-503, който се занимава със строителство на космически кораб.

В главните роли са Егор Корешков, Елена Подкаминская, Филип Янковский и Юрий Колоколников.

Снимките отдавна са завършени, но работата по специалните ефекти се е забавила заради пандемията. Още няма премиерна дата, но се очаква да излезе през есента на тази година. Разбира се, едва ли ще стигне до нашите кина, но все пак ще следим за него.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата