1 коментар
izvyn kontrol

Имаме ли контрол върху еволюцията на бъдещето?

Излезе книгата „Извън контрол“ на Кевин Кели – изследване на технологиите на бъдещето и нашия контрол върху тях.

izvyn kontrol cc„Изток-Запад“ пускат нова нехудожествена книга за интересуващите се от наука и нови технологии – „Извън контрол“ на Кевин Кели. Тя е ориентирана към всички, интересуващи се от компютърните технологии, развитието на изкуствения интелект, биологията, информатиката. Романът е написан увлекателно и разглежда сложни теми на достъпен език.

Книгата представя футуристичните възгледи на популярния в цял свят американски автор, който търси връзката ни с технологиите и прави успешен опит да прозре възможната всеобхватна еволюция. Според Кели развитието на техниката прави машините все по-сложни, автономни и доближаващи се до живите същества, т.е. те придобиват все по-биологичен вид. Писателят увлекателно съчетава генетиката и еволюционната теория в подкрепа на своите виждания. Той ни разкрива елементите, чрез които функционира всяка система и механизмите, върху които се гради една цялостна организация.

Кевин Кели е роден на 14 август 1952 г. в Пенсилвания и е един от създателите на „ Wired “ – новата библия на технокултурата. Той е бивш издател и главен редактор на сп. „Whole Earth Review“. Днес живее в малко градче в Калифорния, женен е, баща на три деца. „Извън контрол“ излиза през 1994 г.; изминалото от тогава време само доказва стойността на прозренията му.

Книгата завършва със следните думи: „Колкото и да са сложни нещата днес, утре всичко ще бъде още по-сложно. Учените и проектите, за които разказвам тук, си поставят за цел да обуздаят законите на новото творчество, така че от хаоса да се ражда ред, организираната сложност да не се разгърне в неорганизирани усложнения и нещо да може да се създава от нищо“.

Преводът от английски е дело на Мария Кондакова, а автор на корицата е Десислава Игнатова.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата