indiana jones.JPG

Индиана Джоунс получи колет

Очевидно Дядо Коледа не е единственият легендарен герой, който получава пощенски пратки от почитателите си

Изображение с име: tumblr_mevtbcBvWC1r0p8d9o2_1280
Тайнствената пратка, адресирана до Хенри Уолтън Джоунс, Младши

Преди няколко дни Чикагският университет, който е работното място на професор Хенри Джоунс Младши във филмите, посветени на него, получи колет, адресиран до легендарния археолог. След като от администрацията на университета осъзнали кой всъщност е въпросният Джоунс – благодарение на сигнал от студент, който сортирал пощата, пакетът бил отворен, а съдържанието му – изследвано.

Въпросното съдържание е доста любопитно – а именно – копие на дневника на професор Абнър Рейвънуд (бащата на Мериън от „Похитителите на изчезналият кивот”), няколко черно-бели снимки, сред които и на дъщеря му, както и няколко „стари” фалшиви банкноти .

Колетът бързо се превърна в хит в интернет и със сигурност е разнообразил ежедневието в университета – дори беше създаден специален имейл – indianajonesjournal@uchicago.edu , предназначен за хората, които искат да споделят информация, свързана с него. Той повдига и немалко въпроси – разбира се, не е ясно какво е мотивирало анонимния му автор да вложи време и средства в изработването на пратката, но освен това не се знае и как точно е била получена тя, тъй като „египетските” марки на опаковката, са фалшиви, подобно на банкнотите от съдържанието на пакета. Всичко това говори, че в мистерията вероятно е намесен вътрешен човек, макар че досега никой не си е признал.

Изображение с име: 3
Макар че прилича, дневникът не е точно копие на този от филма. Страниците са изписани с красив ръкописен почерк, но и той вероятно е напечатан по някакъв начин, тъй като липсва натиск.

От университета приканват истинския автор да се разкрие, защото (според тяхното изявление) допускат, че някой попогрешка им е изпратил коледен подарък, предназначен за приятел. Тъй като пратката е получена не само в точния университет, а и в сградата, където са се намирали географските и геоложките факултети (дисциплини, в които  професор Джоунс е специализирал), грешка е малко вероятна. Истинският мотив за интереса на университетските служители, е по-скоро любопитството.

Изявлението, публикувано на страницата на университета, е категорично в едно отношение – пакетът за Индиана Джоунс не е част от рекламна кампания, свързана с евентуален следващ филм от поредицата (въпреки че от известно време се говори за такъв и нищо чудно скоро да видим Харисън Форд на преклонна възраст отново в култовата роля).

Който и да е изпратил този пакет, се е постарал изключително много както при изработването на дневника, така и при външния вид на самата пратка, която изглежда така, сякаш е пропътувала много километри, докато стигне до получателя си. Със сигурност би било интересно да разберем дали авторът просто е искал да си направи шега и да изпита бдителността на пощенските служители в университета (но за това би било достатъчно и нещо по-просто – например писмо от професор Рейвънуд), или, което е по-вероятно – да придаде плътност на любимия си филмов герой и да съживи славата му, като създаде тази мистерия.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата