Шок! Дисни ще прави Star Wars 7!

Disney е купила Lucasfilm за 4 милиарда долара и вече работи по „Междузвездни войни: Епизод 7“!

Отдавна не е имало новина за киното, която да потресе света, колкото тази! Дисни е броила на Джордж Лукас и приближените му малко повече от 4 милиарда долара, за да придобие права над Лукасфилм и всичките им филми. Това означава, че правата за „Междузвездни войни“ и отчасти „Индиана Джоунс“ вече са в компанията на Мики Маус!

Не само това – от Дисни не губят време да капитализират сделката си и вече са започнали работа по нов епизод на Star Wars! Той се очаква някъде през 2015-та, а след това ще има нови филми на всеки 2-3 години! Лукас ще остане да надзирава развитието на поредицата, която го направи звезда, като творчески консултант, за да е сигурно, че няма да има твърде много отклонения от канона.

Ако вече сте успели да премигнете поне веднъж и да затворите падналото си чене, продължавайте да четете.

По-рано тази година Лукас обяви намерението си да остави правенето на блокбъстъри зад гърба си. Едва ли обаче някой е можел да си помисли, че има предвид такива радикални мерки. Лукасфилм се присъединява към Пиксар и Марвел Ентъртейнмънт, които също са собственост на Дисни, придобити след създаването на съответните им хитове. Ето и официалните изявления по въпроса (за да не си помислите, че има лъжа или измама):

„Лукасфилм отразява необикновената страст, визия и творчество на своя основател, Джордж Лукас“, обяснява Робърт Айгър, изпълнителен директор в Дисни. „Тази транзакция комбинира портфолио от световни хитове като „Междузвездни войни“, един от най-великите семейни франчайзи на всички времена, с уникалната креативност на Дисни, разпростряна на множество платформи, бизнеси и пазари.“

„През изминалите 35 години беше мое удоволствие да видя как Star Wars се предава от едно поколение на друго“, казва самият Лукас. „Сега дойде време да предам „Междузвездни войни“ на още едно ново поколение филмови дейци. Винаги съм вярвал, че Star Wars ще ме надживеят и е важно да осигуря този преход докато още съм на този свят. Уверен съм, че с новия си дом в Дисни, „Междузвездни войни“ ще разцъфнат и ще блестят още много поколения наред. Опитът на Дисни дава възможност на Лукасфилм да остави нови следи в киното, телевизията, интерактивните медии, развлекателните паркове и т.н.“

Сигурни сме, че четирите милиарда (това са числата с по 9 нули), които Лукас е получил, също са били добра мотивация за него да преотстъпи творбите си на „следващите поколения“. Тепърва ще се уточнява и хонорарът му като творчески консултант на бъдещите ленти.

Лукас и портфейлът му излизат най-доволни от цялата работа.

Катлин Кенеди, която е продуцирала филми като „Обратно в бъдещето“, „Туистър“, „Шесто чувство“ и др. ринещи се в пари проекти, ще бъде изпълнителен продуцент в Star Wars: Episode 7. Тя ще направи всичко възможно новият филм да е факт през 2015-та, година, която също официално е обявена. Вече се мисли и за нов анимационен сериал, допълнение към „Войните на клонираните“.

Новината определено е голяма, но оставя някои въпроси нерешени – доколко новите епизоди ще се различават от недолюбваните епизоди 1-3, с какво ще се занимава сюжета и ще засегне ли някоя от безбройните книги и игри, издавани през последните десетилетия, какво е бъдещето на планирания суперскъп сериал по „Междузвездни войни“?

За „Индиана Джоунс“ нещата са още по-мъгляви – там правата не са изцяло на Лукасфилм, съответно сега на Дисни, защото Парамаунт също има претенции. Затова ситуацията е сложна и докато я изясняват адвокатите, „Междузвездни войни“ ще е с приоритет пред „Индиана Джоунс“.

Сигурни сме, че новините тепърва ще валят. Каквото и да стане, сваляме шапка на Дисни, които очевидно са решени да превземат развлекателната индустрия на Запад. С „Отмъстителите“ и цялата марвелова комиксова вселена, с всичките анимации на Пиксар, а сега и с култовите франчайзи на Лукас, нещата вървят точно натам. Дано да е за добро!

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
10 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петя Ивайлова
petia84

кои всички избива – родителите, Хан Соло и леля си? защото Анакин изби джедаите, а последните ситски лордове бяха Вейдър и императора – предполагах, че единственото логично продължение ще бъде възстановяването на ордена (и на Републиката) и някакви проблеми в тази връзка. Знам че има едни книжки, и там сюжетът се развива по друг начин, но за мен това не е истинско продължение, а просто средство за доене на феновете.

Billytu

Май не си кой знае какъв фен 🙂 Как Люк ще се ожени за сестра си? А да ви издам малко от оригиналния сценарий: Синът на Люк става джедай и преминава към тъмната страна и избива всички останали и накрая става Император . Така по не го е написал Лукас преди години а как ще го направят е друг въпрос 🙂

ангел стоянов

star wars 7 най-накрая това е съперско. .сигорно хан соло ще умре,а Люк Скайуокър ще са ожени,лея може да стане зла.

Pain

Не знам какъв ще е крайния резултат, но силно се съмнявам да ме очароват като старите филми или дори новите /1.2.3 части/ както да е, като голям фен на Войните ще го гледам и 7 и 8 и 9 ако направят, ще хакна 30-те години докато излезе 8 филм сигурно ноооо карай и на 100 да съм пак ще гледам Стар уарс !

Грималкин

На мен много ми се щеше продълженията да са поне в общи линии по Тимъти Зан, но доколкото разбирам, ще са напълно нови истории. – http://www.comicbookmovie.com/fansites/nailbiter111/news/?a=69464
Дали това значи, че книгите на Зан ще отпаднат от канона (ако стане така, ще вия от бяс), или че продълженията ще са в някакво безкрайно далечно и все още неописвано бъдеще (което по би ме зарадвало), предстои да видим…

Петя Ивайлова
petia84

това си е добра новина – поне за феновете на франчайза, като мен, които приемат относително позитивно и новите епизоди. Може би ще е добре да възстановят джедайския орден в новите серии – някак ми стана неприятно, че последният джедай остана Люк Скайуокър. 🙂

Иван Петков

На мен ми се струва, че новите филми ще са боклуци, но да видим 🙂 Дано си измислят нови герои и сюжети – тъпо ще е да се добавя нещо към историята на Скайуокърови, поне според мен.