1 коментар
mandalorian

Иновацията на Мандалорианеца

Дали техниката на заснемане е бъдещето на сериалите?

The Mandalorian впечатли феновете на Star Wars, върна вярата ни в Дисни и стана сериал на годината на SciFi.bg.  Историята на един от последните мандалорианци, който се обръща срещу работодателя си, за да спаси Детето (кръстено от интернет Бебе Йода), стана хит сред почитателите на жанра. Оказва се, че продукцията не просто ни вкарва отново в истинската атмосфера на „Междузвездни войни“, но и внася иновация в телевизията.

Благодарение на сътрудничество между Джон Фавро (главен сценарист и един от режисьорите), екипа му и студиото Industrial Light and Magic, е измислен начин актьорите не просто да ръкомахат на празен зелен екран, а реално да виждат средата около тях и в реално време да взаимодействат с това, което се показва на зрителя. Идеята е, че сцената е кръгла, а декорите са в минимално количество. На стената се прожектира компютърна анимация, която представлява околността на героя. Така актьорът вижда триизмерният свят, в който трябва да се преструва, че съществува, и може много по-лесно да се потопи в обстановката. Джон Фавро прогнозира, че тази технология ще повлияе на начина, по който филми и сериали се снимат, и вероятно е прав – видимо резултатите са добри, а технологията не изглежда кой знае колко скъпа или трудна за постигане. Ето и клипче, в което по-добре се вижда продукцията:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Поредицата „Междузвездни войни“ наистина е известна с иновациите във визуалните ефекти. Навремето Джордж Лукас искаше да прави сериал (може би много подобен на този), но не посмя, защото не разполагаше с технологията да осъществи идеята си. Днес тези неща са по-достъпни и е хубаво, че Джон Фавро продължава в същата линия.

Тъй като нови филми в обозримо бъдеще няма да има, а „Войните на клонираните“ скоро ще приключат завинаги, „Мандалорианецът“ вероятно ще остане единственият, или поне основният ни източник на Star Wars съдържание в близките години.

Очакваме втори сезон на The Mandalorian да започне през октомври тази година.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата