sci fi

„Истинската история на научната фантастика” ще видим по BBC Америка

Документален минисериал, посветен на научната фантастика, започва през април

Впоредицата ще участват и двете актриси, които изпълняват ролята на лейтенант Ухура - Нишел Никълс ( на снимката) и Зоуи Салдана.
В поредицата ще участват и двете актриси, които изпълняват ролята на лейтенант Ухура – Нишел Никълс ( на снимката) и Зоуи Салдана.

От 19 април, ББС Америка ще започне да излъчва документален минисериал, посветен на историята на научната фантастика. Оригиналното му заглавие е „The Real History of Science Fiction”; сериалът ще се състои от четири епизода и (според създателите му) ще обяснява защо научната фантастика не е просто жанр, а нещо повече – портал към други измерения, в които човек може да се изгуби.

Зрителите ще бъдат водени в това своеобразно пътешествие от някои от легендите на жанра. Уилям Шатнър (оригиналният капитан Кърк от сериала „Стар Трек”), Нейтън Филиън („Касъл”, „Firefly”), Зоуи Салдана (филмите „Стар Трек”, „Аватар”), Стивън Мофат („Доктор Кой”), Роналд Д. Мур („Бойна звезда Галактика”) са само част от звездите, въвлечени в проекта.

Първи епизод ще бъде посветен на роботите. Класическата тема за разбунтувалите се машини, които решават да унищожат своите създатели, ще бъде разгледана още от самите й корени, които ще открием в романа на Мери Шели „Франкенщайн; или съвременният Прометей“. Зрителите ще бъдат преведени през световете на „2001: Космическа Одисея“, „Блейд Рънър”, „Матрицата”, „Бойна звезда Галактика” и др., за да открият, че истинският въпрос, който всички тези истории задават, е – Какво всъщност означава да бъдеш човек?

ChrisCarter
Крис Картър – създателят на „Досиетата Х“, изследва параноята, която обзема хората при мисълта за скрити извънземни.

Втори епизод, чиято премиера ще бъде на 26 април, е посветен на Космоса. От творбите на Жул Верн, през „Междузвездни Войни” и „Стар Трек”, до „Пришелецът” и „Аватар” – всички тези произведения (и още много), макар и на пръв поглед коренно различни, задават въпроса какво ни очаква в неизвестното. Какви нови светове, чудовища и съкровища се крият в безбрежното космическо пространство – това е въпрос, който винаги е вълнувал търсещия човешки ум.

„Инвазия” е темата на трети епизод от поредицата, който ще бъде излъчен на трети май. Какво би се случило, ако извънземните дойдат на Земята? От друга страна – дали е възможно да бъдем завладени от създадени от самите нас чудовища (като динозаврите от „Джурасик Парк”)? Инвазията може да бъде повече от един вид, но тя винаги ни сблъсква с изконния човешки страх от непознатото.

Последният епизод от поредицата се нарича „Време”, и ще бъде посветен на пътуването във времето – една от най-благодатните и сложни научно фантастични теми. Ще имаме възможност да разберем как различни автори разрешават проблема с пространствено-времевите парадокси, а Стивън Мофат, Карън Гилън, Дейвид Тенант и Нийл Гейман ще ни представят своята уникална гледна точка по отношение на Доктора.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата