Print

Излязоха неиздавани творби на Р. Л. Стивънсън

„Избрано“ от Робърт Луис Стивънсън вече е на пазара, изд. „Изток-Запад“.

PrintМоже да звучи малко странно, но Робърт Луис Стивънсън е един от родоначалниците на фантастиката. Във време, в което жанрът не съществува, той създава произведения като „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд“ и много други с нетипични за времето си нереални сюжети.

Издателство „Изток-Запад“ отдава почит на писателя с тома „Избрано“, който вече е по книжарниците. В него е включен емблематичният роман „Островът на съкровищата“, както и неиздавани до момента на български език четири разказа („Маркхайм“, „Вратата на сир Дьо Малтроа“, „Островът на гласовете“ и „Бутилката с малкия дявол“) и две повести („Брегът на Фалеса“ и „Павилион сред дюните“). Изданието е луксозно и съдържа множество илюстрации на Петър Станимиров (който между другото е предложен за номинация в категорията най-добър български художник за Еврокон).

Стивънсън е роден през 1850 г. в Единбург, Шотландия, в семейството на силно религиозно настроените Томас Стивънсън и съпругата му Маргарет Балфор. Потомък на няколко поколения инженери и строители на фарове, Робърт Луис Стивънсън се записва да следва строително инженерство в Единбург, но впоследствие разбира, че здравето му е неподходящо за тази професия (боледува от туберкулоза) и се насочва към правото, което така и не практикува. На 18-годишна възраст се отказва от името Балфор, променя презимето си от Lewis на Louis и вече използва инициалите RLS. След като разбира, че е болен, напуска Шотландия и заминава за Южна Франция, където се установява. Любовта на Стивънсън към пътешествията си проличава не само в произведенията му, но и в неговия авантюристичен начин на живот, който го подтиква към редица приключения – тръгва пеша из Франция само с едно товарно муле, плава с лодка по холандските и белгийските канали, среща се и няколко пъти с прочутия крал Давид Калакауа, последният управник на Кралство Хаваи, и др. Робърт Луис Стивънсън умира през 1894 г. – едва на 44 години – племенен вожд (наричан от племето си Туситала), собственик на плантация, в дома си „Ваилима“ в Самоа.

Томът „Избрано“ е част от колекцията „Върхове“, заедно с новите издания на „Одисей“ на Джеймс Джойс, „Големите надежди“ на Чарлз Дикенс, „Приключенията на Симплицисимус“ на Якоб фон Гримелсхаузен, „Моби Дик“ на Хърман Мелвил и др.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата