1 коментар
bydeshte

Какво е бъдещето на Дмитрий Глуховски

Авторът на „Метро 2033“ с нов антиутопичен роман – „Бъдеще“, изд. „Сиела“.

bydeshte ccДмитрий Глуховски е сред най-известните съвременни млади руски автори. Той постигна истински фурор с „Метро 2033“, а от днес имаме възможност да се насладим и на друга негова творба в подобен стил – „Бъдеще“.

Безсмъртието е реалност, а само в Европа живеят 120 милиарда души. Целият континент е покрит с огромни кули, извисяващи се на километър-два над повърхността, дори на мястото на Ватикана има такава. Хората се придвижват със свърхскоростни асансьори, които прелитат километър за две минути.

Деца почти няма, всички са млади, красиви и здрави. Законът е безмилостен – ако двама души искат дете, то единият от тях трябва доброволно да се откаже от безсмъртието си. Това буди очаквана съпротива – мнозина се опитват да измамят системата и да отгледат децата си скришом. Но в бъдещето тайни няма – всички те попадат на мушката на военизираните Безсмъртни: скрити зад маски щурмоваци, които силом инжектират серума, причиняващ ускорена старост и смърт.

Ян е Безсмъртен. Убеден е, че той и другарите му са последната преграда пред хаоса, който безотговорните хора, отдаващи се на животинските си инстинкти, внасят в подредения и суров, но справедлив свят. Отгледан е в интернат, преживял е ада в него. Сега има за задача да залови опасен терорист. Ако успее, ще се доближи до върховете на кулите, където живеят богатите и щастливите… но го очаква огромна изненада. От Безсмъртен Ян ще трябва да стане отново човек.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата