China-Vacation

Китай забранява фантастиката с пътуване във времето?

Според управляващите, сюжетите на филми и сериали с пътуване във времето са неуважителни към историята.

Самурай Джак и неговите пътувания ще трябва да се ограничат само до Япония.
Самурай Джак и неговите пътувания ще трябва да се ограничат само до Япония.

Лоши новини за „Доктор кой“ и „Терминатор“-ите на китайския пазар! Китай се обяви против филми и сериали, включващи пътуване във времето като елемент от сюжета си. Така ако Хиро Накамура от съживените „Герои“ реши отново да попътува във времето, то по-добре да се насочи към някоя по-неазиатска дестинация.

Националното бюро за радио, филми и телевизия на Китай е решило да не поощрява повече подобни „неуважителни“ сюжети. Нейният директор казва: „Пътуването във времето става все по-гореща тема в телевизията и киното. Но нейните истории и неправилното им реализиране я правят доста съмнителна и неуважителна. Много сюжети са тотални измишльотини, съществуващи единствено с драматична цел или за изопачаване на историята. Продуцентите и сценаристите навлизат в сериозна история по фриволен начин, който в никакъв случай не бива повече да бъде поощряван.“

Това изказване е насочено срещу популярната тенденция съвременните китайци да се отплесват по мечти за връщане в миналото и разговаряне с исторически личности. Развлекателната индустрия вече няма да бъде инструмент за иницииране на подобно „неуважение“.

Е, заглавието е малко преувеличено, тъй като още не е ясно дали започнатата от бюрото борба ще се изрази само в намаляване количеството такива сюжети в местните филми и сериали или в тотална забрана за всякакви подобни филми, независимо откъде идват, да се показват по кината и телевизията. Но така или иначе, фиксирането на съвременните китайци в настоящето вече се превръща в основна цел за тамошния творчески контрол.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата